in

Бебетата са по-малко склонни да страдат от вирусна инфекция, ако майките приемат рибено масло, докато са бременни

Снимка: Pixabay

Вирусната гръдна инфекция на крупата причинява на децата „лаеща“ кашлица и дрезгав глас. Често срещано и обикновено леко, но някои деца ще изискват болнично лечение. Изследователите наблюдават 736 бременни жени и техните деца до три години. Приемът на добавки с рибено масло или витамин D намалява риска детето да получи крупа

Бебетата и малките деца са по-малко склонни да развият крупа, ако майките им са приемали добавки с рибено масло и витамин D по време на бременност, показват изследвания, предава dailymail.

Крупата е вирусна инфекция на гръдния кош, която засяга малки деца, като симптомите включват „лаеща“ кашлица, дрезгав глас и затруднено дишане.

Докато заболяването е често срещано и обикновено протича леко, някои заразени деца се нуждаят от болнично лечение и поддържане на дишането. Изследователите са включили 736 бременни жени за рандомизирано контролирано проучване и са ги разделили на четири групи.

Те са приемали различни дози – високи или стандартни – добавки с витамин D и риба или зехтин всеки ден от 24-та седмица на бременността до една седмица след раждането. Общо 97 са случаите на круп сред децата.

Като цяло децата, чиито майки са приемали рибено масло, са имали 11% риск от крупа, в сравнение със 17% при децата, чиито майки са приемали зехтин.

Децата, чиито майки са приемали високи дози витамин D, са имали 11% риск от круп, в сравнение с 18% риск при тези, чиито майки са приемали стандартна доза витамин D.

Констатациите бяха представени от д-р Nicklas Brustad на Международния конгрес на Европейското респираторно дружество в Барселона. Той каза: „В момента няма ваксина срещу патогена, който причинява това заболяване. Нашите открития показват, че витамин D и рибеното масло могат да бъдат полезни срещу детски крупи в достатъчно високи дози.

„Това са сравнително евтини добавки, което означава, че може да бъде много рентабилно.“

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/