Категории: България

Историци: Днес е специална дата. Трябва да гледаме на нашата история с български очи

Реклама

Историците доц. Тодор Чобанов и проф. Петко Петков коментираха датата 6 септември – Ден на Съединението на България

„Днес е една много специална дата за българската история, едно чисто българско събитие. 6-ти септември е постижение на българския дух преди всичко. Това е волята на българското общество, както в Княжеството, така и в тази територия, която тогава се нарича Източна Румелия, за обединение в името на големия български национален интерес”. Това коментира историкът доц. Тодор Чобанов, в ефира на Nova News.

„Най-доброто ми пожелание е от утре до следващия 5 септември да не забравяме такива дати. Хубаво е да правим паралели, но не трябва да забравяме, че това, което е минало, там си остава. Урокът е, че големите успехи на българската държава, а те не са много, винаги се случват при макар и временно стихване и прибиране на партийните лакти. Всички политически играчи временно се събират под крилото на тази голяма цел и само след няколко месеца, когато тя става международно- правен факт, отново изпадат в партиен разкол. Ако днес имаме истинска национална цел и партиите я следват, може би ще доживеем ново Съединение”, каза проф. Петко Петков от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”.

Според доц. Чобанов, организацията, която се създава, този български таен революционен комитет, следва най-добрите практики от българското Възраждане и от дейността на Левски и другите дейци за национално освобождение.

„Идеята е да се създаде голяма, устойчива мрежа, благодарение на която всъщност да се осъществи Съединението. Пренася се моделът на Левски, работата, която е вършена години наред, в едни по-нови условия, и то- успешно. Имаме създаване на мрежа, водят се разговори с най-различни фактори, трябва да подчертаем и ключовата роля на българския княз Александър I. Без неговата благословия за всичко това, Съединение нямаше да се случи. Князът поема огромен личен риск и на тази дата е редно да му отдадем дължимата почит”, допълни Чобанов.

По думите на проф. Петко Петков, Александър I не просто участва, той гарантира, доколкото има някаква политическа подкрепа преди да се случи акта на Съединението, с трона си и престола си успеха на Съединението. Професорът смята, че трябва да гледаме на нашата история с български очи.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Министър Атанас Илков прие посланика на Украйна Н. Пр. Олеся Илащук

Двете страни изразиха готовност за засилване на оперативното взаимодействие в областта на вътрешните работи, съобщават…

преди 11 часа

Апелативният съд във Варна постанови 11 години затвор за изнасилване и блудство с малолетна

От Апелативен съд - Варна съобщават за медия "Нова Варна", че мъж ще бъде лишен…

преди 11 часа

Сарафов ще вземе имунитета на кандидат-депутата, арестуван заради купуване на гласове, без произнасяне от ЦИК

Както ви съобщихме по-рано днес кандидат-депутат е арестуван заради купуване на гласове. Впоследствие става ясно,…

преди 12 часа

МВР: В Карнобат е задържан мъж, държал у себе си множество документи за самоличност и дебитни карти

От пресцентъра на МВР представиха резултати от специализираните полицейски действия на територията на областите Бургас,…

преди 12 часа

Ето на коя дата откриват Сцена „Филиал“ във Варна

Все още следва да бъдат приключени някои довършителни работи, но по план откриването е в…

преди 12 часа

Американците панически изкупуват тоалетната хартия от магазините

Хората в САЩ панически купуват тоалетна хартия заради стачката на пристанищните работници. Това обаче се…

преди 12 часа