Категории: България

Премиерът от потопеното Каравелово: Всяко едно домакинство да бъде подпомогнато(ВИДЕО)

Реклама

Служебният премиер е в потопеното Каравелово. „Държавата от първия ден провежда спасителни действия“, допълни премиерът

Държавата ще отпусне средства и ще осигури строителни материали за възстановяване на нанесените щети след наводненията. Това обяви служебният премиер Гълъб Донев, който посети село Каравелово – едно от най-засегнатите след потопа.

„Ще бъдат отпуснати и диференцирано средства за всеки пострадал, всяко едно домакинство да бъде подпомогнато и да знае, че държавата стои плътно зад всеки един пострадал от бедствието. Ще бъде необходимо и доставянето на временни жилища”, допълни той в ефира на Нова.

Премиерът посочи, че всички институции, държавата, доброволците, които участват във възстановяването на щетите от бедствието, показват, че силата е в това да бъдем единни в усилията си да помогнем на всички пострадали граждани.

Донев отчете, че приливната вълна е нанесла огромни поражения върху инфраструктурата и частните имоти. „Държавата от първия ден провежда спасителни действия. Нещо уникално е, че нямаме пострадал или загинал от това бедствие. Стихията връхлита за секунди, възстановяването изисква време и усилия”, посочи той. И добави: „Всички усилия и средства на държавата са впрегнати”, увери той.

Ще бъдат отпуснати средства и осигурени строителни материали за възстановяване след нанесените щети. „Ще бъдат отпуснати и диференцирано средства за всеки пострадал, всяко едно домакинство да бъде подпомогнато и да знае, че държавата стои плътно зад всеки един пострадал от бедствието. Ще бъде необходимо и доставянето на временни жилища”, добави Донев.

Премиерът посочи, че ще бъдат предоставени толкова временни жилища, колкото са необходими. Относно семействата с деца ученици, той уточни: „Всички родители ще могат да получат и помощ за първия учебен ден. И за това е помислила държавата. Няма да остане нито един, който е засегнат, и да не бъде подпомогнат”, подчерта министър-председателят.

Като причина за бедствието той посочи огромните количества дъжд, паднали в Средна гора. „И изсичането на гората е проблем. С Министерството на земеделието установихме, че има сеч, но тя не е безразборна и не е в нарушение. За всяко изсечено дърво е дадено разрешение. Ако е имало законна сеч, то тя не може да бъде причина за бедствието”, добави премиерът.

По публикацията работи: Станислава Гавазова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

НИМХ с прогноза: Ето какво ще бъде времето на 2 октомври по Черноморието

Според прогнозата на НИМХ днес (2 октомври, сряда) по Черноморието ще бъде с предимно значителна…

преди 24 минути

Народна медицина: Ето как се прави компрес за болно гърло с ракия

С началото на есента идва и сезонът на настинките и грипа. Един от най-неприятните и…

преди 14 часа

Апелативен съд – Варна върна делото „Коцев“ за допълнително разследване

Апелативният съд във Варна върна делото срещу кмета на гр. Варна след жалба на областния…

преди 14 часа

Коалиция ГЕРБ-СДС откри предизборната си кампания във Варна

Сигурността и икономическото развитие на България, отварянето на европейските програми и усвояване на средствата по…

преди 14 часа

Водата в София поскъпва от днес: Ето с колко

Днес КЕВР одобри бизнес плана на столичния ВиК оператор за периода 2022-2026 година. Считано от…

преди 14 часа

Наказват мъж във Варна, повредил машина за продажба на билети в автобус

Районен съд – Варна наложи наказание „пробация“ на 41-годишен, противозаконно повредил машина за продажба на…

преди 15 часа