Категории: Свят

САЩ ядоса Китай: Ето каква е причината

Реклама

Съединените американски щати успяха да разгневят Китай, а причината за това е одобрена потенциална продажба на военно оборудване на Тайван. Стойността на въпросното оборудване е 1,1 милиарда долара.

Държавният департамент на САЩ одобри потенциална продажба на военно оборудване на Тайван на стойност 1,1 млрд. долара. Въпросното оборудване включва 60 противокорабни ракети и 100 ракети „въздух-въздух“, съобщи Ройтерс. В отговор Китай заплаши да предприеме контрамерки.

Продажбата включва ракети „Сайдуиндър“, които могат да се използват за мисии „въздух-въздух“ и „земя-въздух“, на стойност около 85,6 млн. долара, противокорабни ракети „Харпун“ на приблизителна стойност 355 млн. долара и поддръжка на тайванската радарна програма на приблизителна стойност 665,4 млн. долара, съобщи Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на Пентагона.

Американското военно ведомство обяви пакета във връзка с военните учения на Китай около Тайван след посещението на острова миналия месец на председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси – най-високопоставеният американски представител, пътувал до Тайпе от години. Коментатори отбелязват, че визитата на Пелоси не е „бяла лястовица“ – в Тайван имаше поне две други посещения на членове на Конгреса от двете партии, както и на губернатори на американски щати, пише БТА.

Визитата на Пелоси отключи „новото нормално“ в Тайванския проток – масирано, почти непрекъснато китайско военно присъствие, участващите в което бойни кораби преминават отвъд линията, която разделя териториалните води. Според „Политико“ действията на Пекин предполагат репетиция за обезглавяване на Тайван. Освен това увеличаващите се набези на китайски самолети пренаписват статуквото в Тайванския проток – и оставят на САЩ малко възможности за избор.

Китай сигнализира, че няма намерение да намали все по-агресивната си военна дейност в Тайванския проток, която започна в отговор на спорното посещение на Пелоси в Тайпе миналия месец.

Поредицата от неотдавнашни навлизания във въздушното пространство на острова, които нарушават десетилетно негласно споразумение между Тайван и Китай, целящо да намали риска от конфликт между двете страни, са най-новата ескалация на военното сплашване от страна на Пекин срещу Тайван.

„От 4 август насам комунистическите сили не спират да нахлуват в районите около Тайванския проток“, заяви тайванското министерство на отбраната в изявление в края на миналия месец.

От 6 август насам министерството е регистрирало най-малко 94 нарушения на разделителната линия от страна на китайската армия, макар че не предостави подробности за вида на участващите в това самолети и дали те са били въоръжени и способни да използват оръжие.

Тайпе даде ясно да се разбере, че тези навлизания бележат нова опасна фаза в дейността на китайската армия, насочена срещу острова, като предупреди, че китайските сили „симулират нападение срещу главния остров на Тайван“.

Анализаторите предупреждават, че ако тези навлизания станат рутинни и включват траектории към Тайпе, те ще засилят военното предимство на Пекин при евентуална бъдеща атака на китайската армия.

Експерти по сигурността припомнят, че Китай многократно е заявявал целта обединението на Тайван и континенталната част на страната да се случи най-късно до стогодишнината от основаването на народната република. Юбилеят ще бъде отбелязан през 2049 година. Доколкото наблюдателите посочват, че в стратезите на Китай правят плановете с десетилетия напред, историческият часовник до изпълняване на това послание отмерва последните минути. Дали действията на Вашингтон ще ускорят въртенето на стрелките, ще покаже бъдещето.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Министър Атанас Илков прие посланика на Украйна Н. Пр. Олеся Илащук

Двете страни изразиха готовност за засилване на оперативното взаимодействие в областта на вътрешните работи, съобщават…

преди 7 часа

Апелативният съд във Варна постанови 11 години затвор за изнасилване и блудство с малолетна

От Апелативен съд - Варна съобщават за медия "Нова Варна", че мъж ще бъде лишен…

преди 7 часа

Сарафов ще вземе имунитета на кандидат-депутата, арестуван заради купуване на гласове, без произнасяне от ЦИК

Както ви съобщихме по-рано днес кандидат-депутат е арестуван заради купуване на гласове. Впоследствие става ясно,…

преди 8 часа

МВР: В Карнобат е задържан мъж, държал у себе си множество документи за самоличност и дебитни карти

От пресцентъра на МВР представиха резултати от специализираните полицейски действия на територията на областите Бургас,…

преди 8 часа

Ето на коя дата откриват Сцена „Филиал“ във Варна

Все още следва да бъдат приключени някои довършителни работи, но по план откриването е в…

преди 8 часа

Американците панически изкупуват тоалетната хартия от магазините

Хората в САЩ панически купуват тоалетна хартия заради стачката на пристанищните работници. Това обаче се…

преди 8 часа