in

Психолози разкриват трик, който ще ви помогне да намалите приема на алкохол

Снимка: Pixabay

Тези, които пият от малка чаша за вино, консумират 7% по-малко от потребителите на голяма чаша. Изследователи от университета в Кеймбридж казаха, че разликата е с 250 мл по-малко на две седмици. Те призоваха за правила за размера на чашите в кръчмите, баровете и ресторантите

Ако често стенете за това как сте изпили твърде много вино, определено не сте сами. Но учените казват, че са открили прост трик, който може да ви помогне да избегнете болната глава на следващия ден, пишат dailymail.

Налейте вино в по-малка чаша от обикновено и без да искате ще пиете по-малко вино, според най-новата теория. Тези, които следват практиката, консумират приблизително седем процента по-малко, въпреки че им е позволено да поглъщат толкова червено или бяло, колкото обикновено.

Изследователи от университета в Кеймбридж сега призоваха по-големите чаши да бъдат по-скъпи в магазините – и заведенията и ресторантите да използват само малки чаши. Екипът набира 260 домакинства, които консумират поне две бутилки вино на седмица. По време на два 14-дневни периода доброволците бяха помолени да купят обичайното си количество вино в бутилки от 75 cl или 37,5 cl.

Те също бяха рандомизирани да пият от по-малка (290 ml) или по-голяма (350 ml) чаша. В края на всеки двуседмичен период доброволците изпращаха снимки на своите бутилки вино на изследователите, за да покажат колко са изпили.

Констатациите показват, че хората пият по-малко, когато са помолени да използват по-малка чаша. Домакинствата, използващи по-малките чаши, пият с 6,5% по-малко (253 мл) на две седмици. Подобни ефекти се наблюдават при пиене от по-малка бутилка, но екипът каза, че резултатите не са толкова ясни.

Д-р Елени Манцари и колеги казаха, че хората са склонни да си наливат по-малко вино, когато използват по-малки чаши. Подобни резултати са наблюдавани при храната, като психолозите призовават хората да ядат от по-малка чиния, когато искат да отслабнат.

Те казват, че това подвежда хората да си мислят, че имат повече храна в чинията си, което води до това да ядат по-малко. Екипът на Кеймбридж каза, че хората може да пият по-малко, ако купят по-малка бутилка, защото са склонни да измерват консумацията в изпити бутилки, а не в обем.

Изследователите отбелязват, че размерът на чашата за вино се е увеличил драстично през последните три десетилетия. Така че, ако други проучвания потвърдят констатациите, може да се въведат политики за контрол на размера на чашата за вино, като например оскъпяване на по-големите чаши.

А местата, където се продава алкохол, могат да бъдат принудени да използват по-малки чаши, за да „изместят социалните норми“ към приемливи размери на чашите.

Изследователите отбелязват, че са измервали само консумацията на вино на участниците, така че не е ясно дали са компенсирали пиенето на по-малко вино от малки чаши, като пият повече спиртни напитки или бира.

Проучването е проведено между ноември 2020 г. и август 2021 г., през които Обединеното кралство прекара месеци под изолация.

Д-р Манцари и нейният екип казаха, че не знаят дали констатациите биха били същите по време на периоди без пандемия.

В момента на британците се казва да пият не повече от 14 единици на седмица, което е около шест халби бира или 10 малки чаши вино.

Смята се обаче, че хората в Обединеното кралство пият средно по 18 единици на седмица.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/