in

Буболечките и кулинарията: Очаква се пазарът на ядливи насекоми да се превърне в световна индустрия за милиарди долари

Снимка: Pixabay

За някои хора храната с насекоми звучи като истински кошмар, а за други като деликатес. Оказва се, че пазарът на ядливи насекоми все по-стремглаво се превръща в пазар с потенциал да стане световна индустрия за милиарди долари, и то не в далечното бъдеще, а през следващите години. 

Щурците са в менюто на един от най-популярните ресторанти в Банкок, където се предлагат и бургери с бръмбари – демонстрация на най-новия начин за включване на богатото на протеини месо в храната директно от фермите в Тайланд, пише БГНЕС.

Пазарът на ядливи насекоми, който вече е алтернатива на месото, се очаква да се превърне в световна индустрия за милиарди долари през следващите години, тъй като много хора включват пълзящите насекоми в храната си в резултат на климатичните промени.

Тайландската компания „Bounce Burger“ е най-новото попълнение на пазара с бургери, колбаси, кюфтета и дори енергийни десерти и бисквити с говеждо от щурци.

„Щурците не трябва да са само на сергиите на уличните търговци, които ги сервират със соев сос“, казва Пупипат Тиапайрат, съсобственик на ресторант „Bounce Burger“. „Те могат да бъдат в бургери, хлебни изделия, меки бисквити или дори подправка от червен пипер, използвана за овкусяване на пържени картофи – всичко това е възможно.“

Щурците са източник на протеини, както и на множество полезни витамини, и са сред най-често консумираните от хората насекоми в световен мащаб. Въпреки това Пупипат признава, че вретеновидните членестоноги се нуждаят от промяна на имиджа, тъй като „не са много големи приятели на потребителите“.

„Ако отворим ресторант и предлагаме храна на основата на щурци, която не прилича на щурци, тогава потребителите може би ще бъдат по-отворени да опитат“, каза той. „Проблемът с щурците е, че засядат в гърлото“, каза той и обясни, че фирмата му премахва „твърдите“ части на насекомото – като крилата и краката – като оставя месестото тяло.

„Това е същата концепция като при говеждото или свинското месо, където не ядем костите.“

Макар че тайландците отдавна ядат буболечки като вкусна закуска, Паван Тедхонг, който похапва буболечка на сергия за пържени храни в Банкок, признава, че чужденците се гнусят.

„Можете да видите чужденци, които минават покрай вас и не биха се осмелили да опитат насекомите“, казва 24-годишният мъж. „Ако се преработят в нещо по-привлекателно, хората биха могли да ги ядат повече.“

Сред най-големите предимства на отглеждането на щурци е фактът, че въздействието му върху околната среда е много по-малко, отколкото при отглеждането на крави или прасета. Проучване от 2017 г. сочи, че производството на пилета в Тайланд е отговорно за 89% повече въглеродни емисии, отколкото производството на насекоми.

Докато някои части на света едва сега откриват ползите, в Тайланд вече има хиляди ферми за отглеждане на насекоми. Много от тези ферми задоволяват нуждите от фуражи за животни, но някои от тях вече се фокусират върху ядливи насекоми за хора – като например фермата за щурци Bricket R&D, създадена през 2019 г. В покрайнините на Банкок фермата доставя 160 килограма щурци месечно директно в кухните на „Bounce“.

Докато за бургерите щурците се слагат отгоре, за по-сладките продукти готвачите на „Bounce“ използват прах, който прави от насекомите и се пече в продуктите – от енергийните барове до бисквитите.

Що се отнася до клиентите?

„Вкусът е добър. Сосът се слива с миризмата на щурците“, коментира 53-годишният клиент Анут Соттибандху, докато похапва. „Нямам усещането, че в бургера ми има насекоми“, добавя той с усмивка.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/