Категории: България

Пробив в медицината от български лекари: Първият в света иновативен метод за диагностика на рак

Реклама

Първият иновативен метод за вземане на биопсия за диагностициране на ракови заболявания вече е факт. А това е дело на екип от български лекари. Ясно е, че при този нов метод се взема много повече материал отколкото при стандартната интервенция

Екип български лекари разработи първия в света иновативен метод за вземане на биопсия за диагностициране на ракови заболявания. Чрез него медиците вземат повече биологичен материал и вероятността за поставяне на точна диагноза е много по-голяма, предава Bulgaria ON AIR.

Д-р Йордан Спирдонов прави модификация на тънкоиглена аспирационна биопсия – метод, при който се взема тъкан от променен участък в човешкото тяло. При иновативния метод се взема много повече материал отколкото при стандартната интервенция.

„Аз я модифицирах така че да вземаме 5 пъти и половина повече материал, отколкото се взема по света. За да го обективизираме това нещо сформирах екип, който включва и измерване на тази проба от Българския институт по метрология“, посочи рентгенологът в УМБАЛ „Царица Йоана“ д-р Йордан Спирдонов.

За експеримента д-р Спирдонов и неговият екип използва черен дроб и мускулатура от прасе, тъй като са най-близки до човешките. В университетска болница „Царица Йоана“ лекарите използват този метод от 2016 година. Досега е приложен на над 900 пациенти.

„В практиката си го правя на гърда. Много по-малко на щитовидна жлеза и слюнчени жлези. Ние с модифицираната тънкоиглена биопсия нямаме в последните три години нито един от случаите, при които материалът, който сме взели да не е достатъчен“, допълни д-р Спирдонов.

Модифицираният метод е по-надежден за поставяне на диагноза.

„Вземайки повече биологичен материал ти осигуряваш повече материал на хистопатолога, оттам вероятността за поставяне на точна диагноза е много по-голяма. И е по-щадящ за пациентите. Колегите при стандартната методика влизат в различни посоки и нараняват много повече тъкан, докато ние влизаме в мишената, застопоряваме иглата и почваме да въртим. Няма разкъсване на съдове. По-малко травма, повече материал“, каза лекарят.

Идеята за разработването на метода възниква от сблъсъка с различни случаи в практиката.

„Когато ти се наложи 1-2 пъти да обясняваш на една пациентка, че материалът, който си взел не е достатъчен, искаш, не искаш, ще ти дойде акълът да завъртиш тази игла, за да вземеш повече. Рязането става от въртеливото движение“, допълни д-р Спирдонов.

Сега д-р Спирдонов и неговият екип ще популяризират модифицираната тънкоиглена аспирационна биопсия на колегите си. И ще покажат на света, че български лекари стоят в основата на един изцяло нов метод, улесняващ поставянето на диагноза дори при много тежки случаи и даващ надежда на мнозина.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 13 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 14 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 14 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 14 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 14 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 14 часа