in ,

Какво се случва в Бургас. Невиждано явление преди бурята: Морето се отдръпна 5 метра (ВИДЕО)

Снимката е илюстративна

Странно явление беше видяно в Бургас преди бурята, която нанесе много щети. Морето се отдръпнало с около 5 метра навътре.

Явлението се нарича „сейша“ или стояща вълна, след което отново се връща в първоначалното си положение, съобщават от Meteo Balkans.

Но какви могат да бъдат причините? На фона на общо спадане на атмосферното налягане през изминалото денонощие дават основание да се приеме, че колебанието на морето е в резултат на рязкото изменение на атмосферното налягане тоест наблюдавана е появата на сейша.

Сейшите са свободни колебания на водата в затворени или полузатворени водни басейни (морета, езера или големи водоеми, както и в обособени техни части), които стават по инерция след прекратяване на въздействието на външните сили, в случая атмосферното налягане. През целия ден синоптичната обстановка над Балканския п-ов и западната част на Черно море е една и съща – област от ниско налягане, с бавно движещ се на E студен атмосферен фронт.

Рязкото изменение на налягането вероятно е резултат от локални термични и динамични причини – нееднаквото нагряване на земната повърхност, движението на въздушните маси в свободната атмосфера и циркулацията на въздушните течения в системата на атмосферния фронт.

 

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/