in

Във Варна инспектират кораба, който ще отплава за Антарктида (ВИДЕО)

Кадър: Vbox7/Новините на NOVA

Днес проф. Христо Пимпирев, министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов и началникът на Висшето военноморско училище ще инспектират кораба, който ще отплава за Антарктида. От думите на проф. Пимпирев става ясно, че за пръв път научноизследователски кораб с български флаг ще плава в световни океани

Българският кораб, който ще отплава за Антарктида вече е почти готов след основен ремонт, като се очаква в края на 2022 година, плавателният съд да потегли с 30-членен екипаж към ледения континент.

Водеща роля в експедицията ще вземе и проф. Христо Пимпирев. Днес той заедно с министъра на образованието и началника на Висшето военноморско училище, ще инспектират плавателния съд във Варна.

“За пръв път научноизследователски кораб с български флаг ще плава в световни океани. Корабът ще бъде използван за европейската научноизследователска флота, към която ще се присъединим. Досега не бяхме част от нея, защото нямахме такава сериозна инфраструктура”, каза проф. Пимпирев пред Нова телевизия.

Днес министър Пенов ще посети научноизследователския кораб „Св. Св. Кирил и Методий“, с който българските полярници ще отплават за Антарктида. „ Аз съм бил на такава експедиция и познавам дейността, която осъществяват на Антарктида нашите полярници. Изключително се зарадвах, когато се осъществи такова сътрудничество между Софийския университет и Висшето военноморско училище“, коментира проф. Пенов по време на откриването на новата учебна година във ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров“ във Варна.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/