Категории: Варна

Във Варна инспектират кораба, който ще отплава за Антарктида (ВИДЕО)

Реклама

Днес проф. Христо Пимпирев, министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов и началникът на Висшето военноморско училище ще инспектират кораба, който ще отплава за Антарктида. От думите на проф. Пимпирев става ясно, че за пръв път научноизследователски кораб с български флаг ще плава в световни океани

Българският кораб, който ще отплава за Антарктида вече е почти готов след основен ремонт, като се очаква в края на 2022 година, плавателният съд да потегли с 30-членен екипаж към ледения континент.

Водеща роля в експедицията ще вземе и проф. Христо Пимпирев. Днес той заедно с министъра на образованието и началника на Висшето военноморско училище, ще инспектират плавателния съд във Варна.

“За пръв път научноизследователски кораб с български флаг ще плава в световни океани. Корабът ще бъде използван за европейската научноизследователска флота, към която ще се присъединим. Досега не бяхме част от нея, защото нямахме такава сериозна инфраструктура”, каза проф. Пимпирев пред Нова телевизия.

Днес министър Пенов ще посети научноизследователския кораб „Св. Св. Кирил и Методий“, с който българските полярници ще отплават за Антарктида. „ Аз съм бил на такава експедиция и познавам дейността, която осъществяват на Антарктида нашите полярници. Изключително се зарадвах, когато се осъществи такова сътрудничество между Софийския университет и Висшето военноморско училище“, коментира проф. Пенов по време на откриването на новата учебна година във ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров“ във Варна.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Честит рожден ден на Андреа Бочели

На днешната дата е роден Андреа Бочели. Той е роден на 22 септември 1958 г.…

преди 7 часа

Идве сезонът на киселото зеле. Кога да го слагаме

Есента дойде, а след нея и зимата. А това е времето и на киселото зеле.…

преди 7 часа

Земетресение удари Босна и Херцеговина

Земетресение е регистрирано днес следобед в Босна и Херцеговина и в Хърватия, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен…

преди 7 часа

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

14 130 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 9 часа

След полови век арестуваха мъж, извършил две убийства

Италианската полиция арестува в Рим мъж, обвинен в извършването на две убийства в Мелбърн, Австралия,…

преди 10 часа

Почина един от най-известните български художници

“Почина Иван Вукадинов - патриархът на съвременното ни изкуство! Дистанцията, с която той се разграничи…

преди 10 часа