Категории: Любопитно

Възможно е пушената сьомга да съдържа опасни бактерии, сочи проучване

Реклама

Готовата за консумация пушена риба може да съдържа бактерии, които причиняват бактериална инфекция. Листериозата може да бъде сериозна и дори животозастрашаваща за възрастни хора, бебета

Готвенето на пушена риба, докато стане гореща, трябва да убие всички опасни бактерии
Възрастните хора и бременните жени трябва да избягват пушена риба поради редкия шанс да получат хранително отравяне с листерия, предупреждават експерти, пишат в dailymail.

Готовата за консумация пушена риба, като пушената сьомга, може да съдържа бактерии, които причиняват листериоза. При повечето хора листериозата няма симптоми или причинява само леки проблеми като болки или диария. Но при бебета, възрастни хора или хора с отслабена имунна система, листериозата може да доведе до сериозни и животозастрашаващи проблеми като сепсис или менингит.

И получаването на листериоза по време на бременност може да причини спонтанен аборт или мъртво раждане. Има 14 регистрирани случая на листериоза от 2020 г., осем от които от януари тази година като част от продължаваща епидемия в Обединеното кралство, каза Агенцията за хранителни стандарти (FSA).

Повечето от тези хора – една от които е била бременна – са съобщили, че ядат готова за консумация пушена риба. Случаи са идентифицирани в Англия и Шотландия. Сега агенцията предупреждава хората на възраст над 65 години, бременните жени и тези със съпътстващи заболявания като рак или които имат отслабена имунна система да се уверят, че пушената риба е добре сготвена, преди да я ядат.

Готвенето на пушена риба, докато стане гореща, трябва да убие всички опасни бактерии, което я прави безопасна за ядене, каза FSA.

Д-р Каролайн Хандфорд, действащ ръководител на отдела за инциденти в FSA, каза: „Въпреки че рисковете за широката общественост от сериозно заболяване поради листерия са много ниски, имаме нужда от хора, които са уязвими – по-специално тези над 65 години, бременни жени и хора с отслабена имунна система – да сте наясно с продължаващите рискове от консумацията на готова за консумация пушена риба.

„Ако някой от тези групи яде готова за консумация пушена риба, ние му напомняме за съвета да се увери, че е добре сготвена, преди да я изяде, включително когато се сервира като част от ястие.

„Хората могат също така допълнително да намалят риска, като държат охладена готова за консумация пушена риба на студено – 5C (41F) или по-ниска – винаги използвайки продукти до датата им на годност, следвайки инструкциите за съхранение на етикета, и я готвят, докато е гореща направо през.

Професор Saheer Gharbia, специалист по безопасност на храните в Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, който също участва в разследването на епидемията, каза: „Повечето хора няма да имат никакви симптоми на инфекцията или ще изпитат само леки симптоми като коремна болка или диария , които обикновено преминават в рамките на няколко дни, без да е необходимо лечение.

„Някои обаче са изложени на по-висок риск от много по-сериозно заболяване.“

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Да не пропуснем някого: Много хора празнуват имен ден през новата седмица

През новата седмица има много хора , които имат имен ден.На 21 май имен ден…

преди 2 часа

Блъснаха майка с две деца на пешеходна пътека

Стана ясно, че две деца и майка им пострадаха при катастрофа на бул. "Васил Априлов"…

преди 2 часа

Александър Младенов: Майка ми винаги е имала мнениние за всичко свързано с мен

Самият Александър Младенов от телевизизионният формат "Ергенът" заяви, че не направи избор между Магдалена и…

преди 2 часа

Официално: Избраха двама претенденти за сливенски митрополит

Както е известно днес, в Сливен за втори път от началото на годината беше проведен…

преди 2 часа

Кайсиите и техните божествени свойства: Защо всички са луднали по този плод

Както е известно кайсиите имат изключително висока хранителна стойност. Те съдържат витамин А, витамин С,…

преди 2 часа

АПИ с важна информация за всички шофьори

От 9:00 ч. утре - 20 май, до 9:00 ч. на 22-ри май водачите да…

преди 2 часа