Категории: България

Георги Гьоков обяви за какво ще се бори БСП

Реклама

Георги Гьоков от БСП заяви, че левицата ще се бори за таван на цените на енергоносителите, облагане на свръхпечалбите, увеличаване на доходите и на пенсиите. Според него партиите трябва да се обединят около сходствата, с които искаме да осигурим спокойствие на българите

„Приоритетите за страната в момента са инфлацията, доходите и бюджетът на България. Дори смятаме, че забавянето на свикването на парламента е повече отколкото трябва. Нещата са наложителни и не търпят отлагане. Затова инициираме тази среща, за да видим приоритетите и около какво можем да се обединим в подкрепа и полза на хората. В момента е безвремие, в което се мисли за всичко друго, но не и за приоритетите на българите.“ Това заяви избраният за народен представител от БСП и бивш социален министър Георги Гьоков в ефира на NovaNews.

„Поканихме абсолютно всички парламентарни групи“, заяви социалистът във връзка с днешната среща между партиите в парламента. „Не знам кой ще се отзове на тази среща, но хората трябва да гледат и да си правят сметката кой мисли за българите и кой спекулира с разни политически теми, които не стоят на дневен ред в обществото“, коментира той.

Левицата категорично няма да подкрепи кабинет с първия мандат, това е решението им и на колективните органи. „За съжаление с втория мандат също трудно би могло да бъде съставен кабинет. Ние имаме решение на колективния ни орган, че под никаква форма няма да участваме в кабинет с ГЕРБ, ДПС и “Възраждане“. Ако има някакво предложение от третия мандат, например от “Демократична България“, отново ще съберем органите си и ще решим каква позиция ще вземем“, обясни Гьоков и допълни, че БСП не е лидерска партия и в нея решенията не се взимат от един човек. „Ние ще си поставим всички плюсове и минуси на масата и ще изберем най-доброто за България“, каза още той.

Георги Гьоков потвърди позицията на БСП, която е твърдо против износа на оръжия за Украйна, но допълни: „Това е тема, която идеологочески ни разделя, но не пречи коалирането по други теми. Трябва да се обединим около сходствата, с които искаме да осигурим спокойствие на българите в този кризисен момент. Кризата ще е дълга и жестока и ако се договаря правителство в този момент, приоритетите не трябва да са на идеологическа основа“, категоричен е той.

Третият мандат е в ръцете на президента и ако го предостави на БСП, от левицата ще направят всички усилия да съставят правителство. „Направихме го в рамките на предишните Народни събрания, но тогава не се случи заради категоричния отказ на ИТН да преговаря. Сега бихме се обърнали към досегашните ни коалиционни партньори, както и всички извън ГЕРБ, ДПС и “Възраждане“, посочи той. Социалистът не вижда и съществена промяна в конфигурацията при едни евентуални нови избори.

В предаването “Твоят ден“ Георги Гьоков посочи част от приоритетите на БСП в 48-ия парламент: „БСП ще се бори за таван на цените на енергоносителите и облагане на свръхпечалбите. За това нещо узря и Европа. Също така увеличаване на доходите на хората, като се увеличава минималната работна заплата, невъзможно е тя да се замрази. Увеличаване отново на пенсиите от 1 януари, има различни начини на въздействие на пенсионната система, така че да е справедливо. Борба с инфлацията и приемането на бюджета. Бюджетът за 2022 година не се нуждае от втора актуализация, парите са разчетени и всичко е на място, така че спекулациите вредят“, заключи социалистът.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще се откаже ли българинът да прави туршия заради високите цени

През  този сезон много хора са свикнали да напълнят бурканите за зимата. Пенка Крумова, заедно…

преди 2 минути

Във Варна обявиха жълт код за опасно време

Обявен е жълт и оранжев код за интензивни валежи с гръмотевици в 13 области на…

преди 7 минути

Пълна прогноза за времето през новата седмица

В понеделник ще бъде предимно слънчево, северозападният вятър постепенно ще отслабне. Минималните температури ще бъдат…

преди 12 минути

COVID се завърна: Това са симптомите на новия вариант

От какво се разболяваме днес, промениха ли се симптомите на COVID-19 и защо в страната…

преди 20 минути

Пътнически самолет се запали при кацане на летището

Стана ясно, че самолет на авиокомпания Frontier Airlines се е запалил по време на твърдо…

преди 21 минути

Внимание, пенсионери: Важно съобщение за вас от НОИ

Изплащането на пенсиите през октомври т.г. чрез пощенските станции ще започне на 7 октомври (понеделник)…

преди 23 минути