Категории: Любопитно

Времето на децата пред екрана се е увеличило с 50% от 2020 насам

Реклама

Времето на екрана скочи от 162 минути/ден на 246 минути/ден по време на пандемията.  Децата от 12 до 18 години са имали най-рязко увеличение на времето пред екрана. Промените в цялото общество, предизвикани от пандемията, са виновни за нарастването

Времето, което децата прекарват пред екраните всеки ден, скочи с повече от 50 процента по време на пандемията – еквивалентът на допълнителен час и двадесет минути. Изследователите сравняват използването на екрана между януари 2020 г. и март 2022 г., като разглеждат данни от 46 проучвания, включващи близо 30 000 деца в различни страни, пише dailymail.

Децата участници бяха на средна възраст девет години, но възрастта варираше от три до 18 години. Резултатите показаха, че времето пред екрана е скочило от базовото ниво от 162 минути на ден преди пандемията до 246 минути по време на пандемията.

Използването на цифрови устройства само по себе си не е рисковано, но немодерираното време пред екрана може да има дълготрайни ефекти върху психическото и физическото здраве на детето.

Предишни проучвания показват, че прекомерното време пред екрана може да причини физическо напрежение на очите и тялото, лишаване от сън и нарушени когнитивни способности. Прекарването на твърде много време на джаджи също е свързано с намалена физическа активност и нарастване на затлъстяването, както и с по-ниско самочувствие и лоши умения за социализация.

Блокирането и затварянето на училища в началото на 2020 г. засегна повече от 1,5 милиарда деца по света, промяна, която преобърна ежедневния им живот и системата на социални взаимодействия с техните връстници. Изследователи от Университета в Калгари, Изследователския институт на детската болница в Алберта и Университетския колеж в Дъблин събраха данни за използването на екрана от 46 проучвания, обхващащи от януари 2020 г. до 5 март 2022 г.

Изследователите казаха: „За да се справят с такива несравними смущения в нормалните условия на живот, много деца и семейства вероятно са използвали цифрови устройства, за да запълват времето си по време на пандемията. „Следователно се очаква увеличаване на времето на екрана на децата и юношите сред населението.“

Преди началото на пандемията децата прекарваха около 160 минути на ден на цифрови устройства. Децата на възраст от 12 до 18 години показват най-голямо увеличение на времето пред екрана с допълнителни 110 минути на ден.

Средното време, прекарано на персонални компютри и преносими устройства като смартфони, се е увеличило съответно с 46 и 44 минути на ден. Изследователите обвиниха рязкото покачване на факта, че повечето деца в тази възрастова група имат достъп до цифрови устройства като смартфони и персонални компютри, които да използват в и извън училищните условия.

„Тази констатация е в съответствие с наблюдението, че тъй като устройствата се превърнаха в централен компонент на ежедневния живот и взаимодействията по време на пандемията – както за работа, училищно обучение, учене, социализация и отдих – според съобщенията един на всеки 5 родители е купувал нови устройства за децата си, предимно компютри и преносими устройства“, казаха изследователите.

Хората в тази възрастова група вече са предразположени да прекарват голяма част от свободното си време пред екрани, където поддържат приятелства и осъществяват социални взаимодействия.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Да не пропуснем някого: Много хора празнуват имен ден през новата седмица

През новата седмица има много хора , които имат имен ден.На 21 май имен ден…

преди 8 часа

Блъснаха майка с две деца на пешеходна пътека

Стана ясно, че две деца и майка им пострадаха при катастрофа на бул. "Васил Априлов"…

преди 8 часа

Александър Младенов: Майка ми винаги е имала мнениние за всичко свързано с мен

Самият Александър Младенов от телевизизионният формат "Ергенът" заяви, че не направи избор между Магдалена и…

преди 8 часа

Официално: Избраха двама претенденти за сливенски митрополит

Както е известно днес, в Сливен за втори път от началото на годината беше проведен…

преди 9 часа

Кайсиите и техните божествени свойства: Защо всички са луднали по този плод

Както е известно кайсиите имат изключително висока хранителна стойност. Те съдържат витамин А, витамин С,…

преди 9 часа

АПИ с важна информация за всички шофьори

От 9:00 ч. утре - 20 май, до 9:00 ч. на 22-ри май водачите да…

преди 9 часа