in

Белчо Христов: Клетъчното хранене е онова, от което всеки има нужда (ВИДЕО)

Кадър: "Нова Варна"

Гост в седмия епизод на предаването “По пладне”, сезон 2, с водещ Сергей Петров, е Белчо Христов, който е биолог, консултант по клетъчно хранене и кардио фитнес тренировки. По време на разговора бяха засегнати теми като същността на клетъчното хранене, лъжливите съвети на някои „експерти“ по здравословен начин на живот, най-честите причини, водещи до проблеми, свързани със здравето, пред които съвременния човек е изправен и др.

„Клетъчното хранене е онова, от което всеки има нужда. Да си пресметнем нашите собствени калории и да започнем да се храним с тях. Това е клетъчното хранене – да осигурим храна на нашите клети, на база индивидуалните калории“, казва Белчо Христов.

Той обясни как да се ориентираме в днешно време от къде да черпим полезна информация относно това как да се храним, как да тренираме. Христов посъветва хората да следят авторите на различните твърдения в медийното пространство, тъй като се срещат много противоречиви мнения в интернет.

„Твърдя, че правилното здравословно хранене е това на клетъчно ниво, изисква индивидуална подготовка. Това, което е на теория, не винаги отговаря в практиката“.

Христов нарече „глупост“ твърдението, че яйцата причинявали диабет. По негови думи заболявания като диабета и рака, се отключват на емоционално ниво.

Белчо Христов сподели, че изучаването на биологията като наука присъства в живота му като хоби от 26 години.

„Вече хранене, спорт, възстановяване – 16 професионални години се занимавам основно с това. И с това се препитавам“, каза биологът и консултант по клетъчно хранене.

Той консултира хора, които са претърпели някакви травми или страдат от определени здравословни проблеми. Ето защо водещият Сергей Петров го запита какъв е най-големият проблем на съвременния човек по отношение на физическото му здраве и кондицията, както и кое води до наслагването на проблемите.

Запитан кой е най-големият бич за здравето на съвременния човек, Белчо Христов отговори следното:

„За мен животът е в движението. Ние сме закодирани като организми да се движим. А съвремието просто ни обездвижва – телефони, медии, вече има чувството, че дори и срещите стават виртуални. Слава богу аз предпочитам живия контакт. Аз адмирирам всеки един спорт“.

„Когато човек наистина започне да се храни правилно, а не на база на тези гурута, които съветват за здравословно хранене, консумация на авокадо, киноа и т.н. тогава може би ще си отговорим на въпроса къде се крие проблемът на обществото“, казва Белчо Христов.

„Не са алкохолът и цигарите причината. Просто тоталното обездвижване. Когато ние се движим, ние завихряме кръвта в нашето тяло. Кръвта разпространява нашите хормони, хранителните вещества и нещо, без което ние не можем да живеем – кислород. Затова твърдя, че движението е живот“, допълва той.

„Анаеробните упражнения допринасят за това нашето тяло да започне да функционира, така както е всъщност генетично структурирано – да работи на пълни обороти, и всяко едно излизане от тази хомеостаза, отключва всякакви болежки“, обяснява той.

Белчо Христо призова следното: „Хайде да бъдем здравословни егоисти. Отделяйте по 40 минути всеки ден за себе си. Инвестирайте ги в някакъв вид спорт, ако ще и народни танци да са, аеробика, подскоци, изкачване на стълби“.

Той определи COVID пандемията като класически пример за масово обездвижване, влошило здравословното ни състояние. „Няма ли движение – няма живот“, категоричен е Христов.

По време на разговора беше засегната и темата за нормалните нива на тестостерон и естроген, от какво се влияят, от какво се причиняват нарушения в тях и до какво могат да доведат те. Коментирани бяха и детеродните проблеми, които по думите на Белчо Христов, са се превърнали в тренд в световен мащаб. Според него стресът, недоспиването и алкохолът и цигарите влияят негативно на нормалните нива на тестостерона и естрогена.

Белчо Христов обясни какво го задържа като професионалист във Варна и какво би пожелал като развитие за града.

Според Христов, „ако Варна се превърне в дестинация, където тесни специалисти, доказани в страната, са само и единствено тук“, това ще спомогне за развитието на града.

Повече от разговора с Белчо Христов, можете да чуете във видеото:

Проект „По пладне“ се реализира с финансовата подкрепа на община Варна чрез процедура за медийни проекти – конкурс 2022 г.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.