Категории: Свят

Новият премиер на Обединеното кралство отправи призив към богатите страни

Реклама

Премиерът на Великобритания Риши Сунак отправи нестандартен призив. Той призова богатите държави по света да освободят запасите си от зърно, като това би се направило с цел борба с продоволствения проблем

Британският министър-председател Риши Сунак призова богатите страни да освободят запасите си от зърно, за да се борят с нарастващия проблем с глада по света, пише БГНЕС.

„Подкрепям усилията на генералния секретар на ООН [Антониу Гутериш] за осигуряване на доставките на зърно през Черно море и призовавам всички страни, които могат да произвеждат повече храна или да освободят резерви, да го направят, за да помогнат за увеличаването на доставките“, пише британският правителствен ръководител в статия, публикувана в неделя вечерта на уебсайта на The Daily Telegraph, преди срещата на върха на Групата на двадесетте (Г-20) в Индонезия, която започва на 15 ноември.

Коментирайки ситуацията в Украйна, Сунак изтъкна, че Обединеното кралство и неговите съюзници „няма да позволят икономическото им бъдеще да бъде превърнато в заложник“, от въглеводородите от „страни като Русия“. Той обаче изрази съжаление, че руският президент Владимир Путин няма да присъства на срещата на върха на Г-20, няма да се „срещне с колегите си“ и „дори няма да се опита да обясни действията си“ в Украйна. Сунак добави, че в резултат на събитията в Украйна „две трети от членовете на Г-20 имат инфлация над 7%“ за тази година.

Срещата на върха на Г-20 ще се проведе в Бали на 15-16 ноември. Ръководителят на руската делегация, министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, вече пристигна, за да участва в срещата.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Достигна ли българският туризъм нивата отпреди COVID пандемията?

Българският туризъм не е достигнал нивата отпреди COVID пандемията въпреки регистрираният ръст на посещения по…

преди 9 часа

Тир е аварирал край Кресненското дефиле: Образува се 10 км задръстване

Стана ясно, че тир е аварирал днес край Кресненското дефиле. Това е довело до задръстването…

преди 9 часа

Дъжд от голове на старта на новия сезон на АМФЛ-Варна

Квалификационните турнири, в които трябва да бъдат определени съставите на четирите лиги в новия 12-и…

преди 9 часа

Ето до какви заболявания може да доведе честата консумация на готова храна

Галина Рогожкина, ендокринолог в Скандинавския здравен център, заговори за здравословните проблеми, които може да причини…

преди 9 часа

Слабо земетресение в България

Слабо земетресение е било регистрирано днес на територията на България. Трусът е бил край Ихтиман.…

преди 10 часа

Двама души изгоряха при пожар в къща в България

Обгорените тела са били намерени под останките на изгоряла кирпичена къща. Все още се установява…

преди 10 часа