Категории: Свят

Въоражени откриха огън на базар в Иран и отнеха живота на поне петима души

Реклама

Въоръжени лица откриха огън на базар в югозападния ирански град Изех, при което са били убити най-малко петима души, включително младо момиче, и са били ранени цивилни и служители на силите за сигурност. При отделно нападение въоръжени лица са застреляли двама членове на иранската паравоенна организация Басиджи в град Исфахан И при двете нападения въоражените лица са карали мотоциклети.

Не стана ясно веднага какви са мотивите за нападенията и дали те са свързани с общонационалните протести, които разтърсиха Иран през последните два месеца. По данни на държавната телевизия при стрелбата в Изех са били ранени още 10 души, включително служители на силите за сигурност.

Валиолах Хаяти, заместник-губернатор на провинция Хузестан, където се намира Изех, заяви пред държавната телевизия, че сред убитите има младо момиче и жена.

Държавната телевизия съобщи, че групи от няколко десетки протестиращи са се събрали в различни части на Изех късно вчера, като са скандирали антиправителствени лозунги и са хвърляли камъни по полицията, която е използвала сълзотворен газ, за да ги разпръсне. Свързани с държавата медии съобщиха също, че някой е подпалил шиитска религиозна семинария. Някои от протестите бяха придружени с насилие пи разпръскването на несъгласните с политиката на правителството от страна на силите за сигурност. В последно време в Иран бяха извършени редица нападения, за които бяха обвинени сепаратисти и религиозни екстремисти.

Протестите в Иран бяха разпалени от смъртта на 16 септември на 22-годишна жена, задържана от нравствената полиция на страната, и бързо прераснаха в призиви за сваляне на управляващите ирански духовници и прекратяване на теокрацията, установена след Ислямската революция от 1979 г.

Според „Активисти за правата на човека в Иран“, група, която следи продължаващите вече няколко месеца размирици, при последната вълна от протести са убити най-малко 362 души, а 16 033 са арестувани. Групите за защита на правата обвиняват силите за сигурност, че стрелят с бойни патрони и малокалибрени оръжия по демонстрантите и ги бият с палки.

По публикацията работи: Велислава Велева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Достигна ли българският туризъм нивата отпреди COVID пандемията?

Българският туризъм не е достигнал нивата отпреди COVID пандемията въпреки регистрираният ръст на посещения по…

преди 5 часа

Тир е аварирал край Кресненското дефиле: Образува се 10 км задръстване

Стана ясно, че тир е аварирал днес край Кресненското дефиле. Това е довело до задръстването…

преди 5 часа

Дъжд от голове на старта на новия сезон на АМФЛ-Варна

Квалификационните турнири, в които трябва да бъдат определени съставите на четирите лиги в новия 12-и…

преди 5 часа

Ето до какви заболявания може да доведе честата консумация на готова храна

Галина Рогожкина, ендокринолог в Скандинавския здравен център, заговори за здравословните проблеми, които може да причини…

преди 6 часа

Слабо земетресение в България

Слабо земетресение е било регистрирано днес на територията на България. Трусът е бил край Ихтиман.…

преди 6 часа

Двама души изгоряха при пожар в къща в България

Обгорените тела са били намерени под останките на изгоряла кирпичена къща. Все още се установява…

преди 6 часа