Категории: България

Лекар каза какви са разликите в симптомите на грипа и COVID-19

Реклама

Както Ви съобщихме вчера, първият случай на грип „А“ за тази година вече е доказан в България. В очакване сме на все по-зачестяващи случаи на грип, както и на COVID-19. Ето защо общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова обясни как да различим грипа от COVID-19.

Oбщопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова заяви в ефира на Bulgaria ON AIR, че различни причинители може да имат еднаква симптоматика и посочи, че острите респираторни заболявания протичат с хрема, запушен нос, температура, сухо гърло, болки в гърлото, мускулите и ставите. Тя продължи с това, че COVID протича по-тихо, с не толкова манифестни в началото симптоми, докато при грипа има ясно начало.

„Не влизаме в епидемия. Започват да навлизат вирусите, ще циркулират, но до епидемичната обстановка има време. Като минат коледните празници и се съберат повече хора, по-лесно става разпространението. Януари чакаме пика. Дори по време на епидемия, не е грешка да се ваксинирате“, категорична е д-р Николова.

Тя предположи, че сериозните противоепидемични мерки миналата година са се отразили както на COVID, така и на останалите респираторни заболявания, но хората не могат да живеят затворени и начинът е да се ваксинират, за да живеят спокойно.

„Хората понякога неглижират симптомите и продължават да си ходят на работа. Това влошава тяхното общо състояние“, каза д-р Николова и посъветва хората да си остават вкъщи, да пият чайове, да се свържат с личния си лекар и да не се лекуват с антибиотици.

„Вирусите не се лекуват с антибиотици. Създаваме тежка антибиотична резистентност, това не е добре за нас“, добави лекарят.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Достигна ли българският туризъм нивата отпреди COVID пандемията?

Българският туризъм не е достигнал нивата отпреди COVID пандемията въпреки регистрираният ръст на посещения по…

преди 9 часа

Тир е аварирал край Кресненското дефиле: Образува се 10 км задръстване

Стана ясно, че тир е аварирал днес край Кресненското дефиле. Това е довело до задръстването…

преди 9 часа

Дъжд от голове на старта на новия сезон на АМФЛ-Варна

Квалификационните турнири, в които трябва да бъдат определени съставите на четирите лиги в новия 12-и…

преди 9 часа

Ето до какви заболявания може да доведе честата консумация на готова храна

Галина Рогожкина, ендокринолог в Скандинавския здравен център, заговори за здравословните проблеми, които може да причини…

преди 9 часа

Слабо земетресение в България

Слабо земетресение е било регистрирано днес на територията на България. Трусът е бил край Ихтиман.…

преди 10 часа

Двама души изгоряха при пожар в къща в България

Обгорените тела са били намерени под останките на изгоряла кирпичена къща. Все още се установява…

преди 10 часа