Категории: АкцентиВарна

Филева: Съсредоточили сме се върху основния проблем с интеграцията на украинските граждани, които вече са избрали Варна за свой втори дом (ВИДЕО)

Реклама

Гост в тринадесетия епизод на предаването “По пладне”, сезон 2, с водещ Сергей Петров, е Невяна Филева от сдружение „Енерджи“. По време на разговора бяха засегнати теми като какво представлява сдружение „Енерджи“ и с какво се занимава, интеграцията на украинските бежанци във Варна и България, центъра за бежанци във Варна и ролята на държавата при интегрирането на украинските граждани у нас

Невяна Филева разказа с какво се занимава сдружение „Енерджи“ и какви са поставените цели пред него.

„Сдружение „Енерджи“ е абревиатура. Това са първите букви на три дами, които са пълни с енергия. Това сме Невяна, Ружа и Галя. Трите се събрахме като доброволци в центъра за бежанци в Спортна зала, когато започна войната. Решихме, че енергията ни наистина е много силна и не трябва да позволим тя да бъде загубена и сформирахме „Енерджи“, което вече работи 6 месеца и то много добре“, разказва Невяна Филева.

„Нямаме нещо като цели. Искаме да се чувстваме полезни и се опитваме да помагаме в сфери, в които има необходимост. Не сме се заключили да работим само по украинската криза. Смятаме, че обществото ни е много болно и, че хора, които имат желание, воля, смисъл и могат да облекат всички тези думи в действия, са длъжни да го направят.  Защото бъдещето е на гражданските общества. Ние сме със силно изразени позиции по много от темите“, добавя тя.

„В момента сме се съсредоточили върху основния проблем с интеграцията на украинските граждани, които вече са избрали Варна за свой втори дом. За всички хората думата „интеграция“ е някак си сложна, непонятна и като един сух термин, а всъщност това са много простички човешки неща, и всеки един от тях това трябва да го извърви. Без наша помощ те не могат“, казва Филева.

„Нашето общество много бързо се дели и при липсата на държава и на обединяващи структури това е още по-лесно“, смята тя.

По думите на Филева, ако има някой виновен за това напрежение, което в момента е в България, срещу украинци, срещу българи, то се дължи на неправилно говорене от страна на всички държавни институции от началото на войната. Според нея, ако българските граждани бяха разбрали, че от техния джоб нищо не се взима, нещата нямаше да стоят така.

Филева заяви, че парите за бежанците не са от бюджета, не са от пенсиите, не са парите на българите.

„Това са фондове, които се използват в момента за помощ на хората от война. Само ако някой от тези хора може да си представи какво е да си във война, какво означава да си вземеш трите деца с три куфара, да ги провлачиш между бомби и разрушени къщи и да стигнеш до един автобус, в който ти казват, че в багажника има място за един куфар“, казва тя.

Невяна Филева призна, че у нас има и някои хора, които са дошли с пари, като туристи, но те не искат нищо от нашата държава. „Те не ядат парите на българите, тя влизат в нашата икономика със знак плюс. Те допринасят за развитието на нашия град. Те си харчат парите тук“, казва тя.

„Ситуацията е проста. Това са едни обикновени хора, които са избрали въпреки всичко Варна и България за свой втори дом. Тези хора бягат от войната“, добавя Филева.

След това Невяна Филева разказа за случилото се в първите дни в центъра за бежанци в Спортна зала:

„Аз видях една страхотна вълна от добрина и първите дни на центъра в Спортна зала, беше уникален пример за това. Българите са много добри, ние се обединяваме около каузи и знаем как да помагаме“.

Филева посочи, че процесът на интеграция на украинските деца и родителите им у нас е много труден и обясни защо. Като една от спънките тук, тя посочи езиковата бариера.

„В момента по статистика има около 50 000 човека, които са тук. Във Варна са около 15-20 000. От тях около 5-6000 са деца. А само 500 са децата в българската образователна система, т.е. ние имаме едва 10%, които са поели пътя на интеграцията“, казва тя.

Филева разказа за „Интегрико“ – център за работа с украински ученици, които са от 1 до 4, от 5 до 7 клас. Това е една обикновена занималня, в която им помагаме да си подготвят уроците за следващия ден, да си напишат домашните. Наблягаме най-много на българския език. Но нашите врати са отворени и за български деца.

Повече от разговора с Невяна Филева можете да чуете във видеото:

Проект „По пладне“ се реализира с финансовата подкрепа на община Варна чрез процедура за медийни проекти – конкурс 2022 г.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Достигна ли българският туризъм нивата отпреди COVID пандемията?

Българският туризъм не е достигнал нивата отпреди COVID пандемията въпреки регистрираният ръст на посещения по…

преди 5 часа

Тир е аварирал край Кресненското дефиле: Образува се 10 км задръстване

Стана ясно, че тир е аварирал днес край Кресненското дефиле. Това е довело до задръстването…

преди 5 часа

Дъжд от голове на старта на новия сезон на АМФЛ-Варна

Квалификационните турнири, в които трябва да бъдат определени съставите на четирите лиги в новия 12-и…

преди 5 часа

Ето до какви заболявания може да доведе честата консумация на готова храна

Галина Рогожкина, ендокринолог в Скандинавския здравен център, заговори за здравословните проблеми, които може да причини…

преди 6 часа

Слабо земетресение в България

Слабо земетресение е било регистрирано днес на територията на България. Трусът е бил край Ихтиман.…

преди 6 часа

Двама души изгоряха при пожар в къща в България

Обгорените тела са били намерени под останките на изгоряла кирпичена къща. Все още се установява…

преди 6 часа