Категории: Варна

Над 330 000 жители на Варна ще имат достъп до подобрено водоснабдяване

Реклама

Над 330 000 варненци ще имат достъп до подобрено водоснабдяване и канализацията. Инвестират се 138,4 милиона лева, като „ВиК“ – Варна ще присъедини към канализационната мрежа още над 14 000 имота. 

С нов мащабен проект на стойност 138,4 милиона лева, „ВиК“ – Варна ще присъедини към канализационната мрежа още над 14 000 имота в селищни образувания край града. Средствата са осигурени по оперативна програма „Околна среда“. Това съобщи днес зам.-управителят на дружеството Михаил Маринов, цитиран от БТА – Варна.

Освен създаване на канализационна мрежа в зони, които са на септични ями, и довеждащи колектори, проектът предвижда и изграждане и реконструкция на над 22 км магистрални и довеждащи водопроводи. Реализацията му ще затрудни движението в града, тъй като предвижда и оправянето на водопровода по един от най-натоварените булеварди – „Христо Смирненски“. Освен това в рамките на строителните дейности ще има и смущения във водоподаването, допълни Маринов.

Ръководителят на проекта Сава Коев посочи, че освен за подобряване на услугите за клиентите на дружеството, инвестицията ще допринесе и за решаване на проблемите с качеството на водите в зоната на Офицерския плаж и във Варненското езеро. Предвижда се загубите на вода на фирмата да намалеят с между 3 и 5 процента.

Проблемът е, че проектът бе одобрен преди две години, но поради ред обективни причини не стартира веднага, а заради инфлацията строителните дейности поскъпнаха много, каза още Маринов. По думите му по оперативната програма е предвидена индексация на договорите с изпълнителите в рамките на 15 процента, но тя би трябвало да бъде поне 45 на сто. Как ще бъдат осигурени всички нужни средства, ще се решава на ниво държава и ЕК, обясни Маринов.

Кметът на Варна Иван Портних припомни, че живеещите в селищните образувания чакат канализация от десетилетия. Той увери, че след като строителните приключат с изпълнението на проекта, ще се мисли за асфалтиране на улиците. Междувременно общината ще поеме изцяло ремонта на бул. „Христо Смирненски“, ул. „Прилеп“ и други улици, където предстои да се работи.

Първата копка по проекта бе направена днес в село Каменар, където ще бъде изградена канализационна мрежа и довеждащ колектор. През следващата седмица ще стартира и реалната работа в част от селищните образувания. Сава Коев уточни, че с изпълнението на проекта са ангажирани два консорциума, в които влизат общо 5 строителни фирми. Строителният надзор ще бъде ангажимент също на обединение от 2 компании. Първите етапи от проекта трябва да приключат до края на 2023 година.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Какво ще бъде времето днес

Днес през страната ще премине студен атмосферен фронт. Още сутринта облачността от запад-северозапад ще започне…

преди един час

Как да подсилим имунната система преди зимата

Ако не, вероятно имате близки или познати, които са минали през неприятното преживяване. Трудно е…

преди 16 часа

Учените с последни новини за COVID-19

Стана ясно, че международен екип от учени от Френския национален център за научни изследвания (CNRS),…

преди 16 часа

Всички възрастни хора в България се готвят за голям празник

На 1 октомври е Международният ден на възрастните хора. На 14 декември 1990 година Общото…

преди 16 часа

Избраха нов председател на Българския лекарски съюз

Делегатите на 77-ият редовен отчетно-изборен събор на Български лекарски съюз избраха с 252 гласа д-р…

преди 16 часа

Масови полицейски проверки по пътищата на страната

12 349 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 17 часа