Категории: Варна

Отец Дончо Александров за новата си книга и възприятието на хората за вярата (ВИДЕО)

Реклама

Гост в шестнадесетия епизод на предаването “По пладне”, сезон 2, с водещ Сергей Петров, е Отец Дончо Александров. По време на разговора бяха засегнати теми като това как хората възприемат вярата и до колко познават същността на християнството като религия, както и новата му книга, със заглавие „Светлината на живота“.

В началото на разговора отец Александров говори за християнството и това как го възприемат хората.

„Една голяма част от хората са православни християни по кръщение. Те имат своето кръщелно свидетелство, кръстени са в православната църква, смятат се за православни християни, спазват различни традиции, но в един по-задълбочен разговор те не изповядат вярата така, както я изповядва църквата“, споделя той.

„От страна на хората липсва желание за просвещение, да научат малко повече за своята вяра. Именно от това идват и тези заблуди, в които изпадат. Човекът е нематериално същество. Нормално е  да се стреми към духовното. Тогава обаче, когато нямаме правилния начин на изповядване, информацията, знанието, ние лесно можем да изпаднем в различни заблуди, чрез които по някакъв начин търсим духовно общуване или пък спазване на различни практики“, добави Отец Дончо.

„Именно тези практики могат да ни донесат това, което на самите нас е най-нужно. Естествено, за какво всички копнеят? Да бъдат здрави, да имат късмет и успех. Това е и най-срещаното в разговорите с хората. В името на тези неща, човек е склонен да си върже червен конец, както и да извърши още куп други практики, само и само всички тези неща, които си е наумил, да му се случат“, разказа той.

Отец Дончо Александров разказва за новата си книга „Светлината на живота“.

„Мисията на свещеника е много важна и затова има енорийски свещеници, които служат в храмовете сред населените места, за да могат да бъдат близо до хората и те да бъдат близо до храма и църквата и да познават своя свещеник, да се допитват до него, да отидат на молитва. Освен това, той също трябва да познава добре техния живот и във всеки един момент, в който на тях им е необходимо, да чувстват неговата духовна опора, молитва и застъпничество“, каза той.

„Когато говорим за книгата и за просвещението и за книжовността като цяло, на нас свещениците ни е заложена тази мисия, да обясним на хората, че учителната част на църквата е изключително важна. Свещеникът е нужно да бъде активен, да бъде сред хората, да създава тази енорийска общност. Затова в тази книга имам един текст, който е литургия след литургията и там наблягам на това, че след като богослужението приключи, започва литургията на общението. Там, където християните, заедно със свещеника, ще могат да се видят, да пият по кафе или чай, да си кажат нещата от седмицата. Това създава една близост в заформилото се вече общество и не прави никакви граници между духовника и миряните“, сподели още Александров.

Повече от разговора с Отец Дончо Александров можете да чуете във видеото:

Проект „По пладне“ се реализира с финансовата подкрепа на община Варна чрез процедура за медийни проекти – конкурс 2022 г.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Интервю с Коста Стоянов, депутат от ПП „Възраждане“: „Ние ще продължим да работим за по-добри условия за живот за всички българи“

На 24 септември, в студиото на „Нова Варна“, Георги Костов проведе интервю с Коста Стоянов,…

преди 2 часа

Ето кой качи снимка с футуристичния автомобил „Тесла Кибертрък“ във Варна

Припомняме, че преди две седмици автомобил, изглеждащ като идващ от бъдещето се появи във Варна…

преди 3 часа

Дрон откри изчезнало момиченце в гора в САЩ

Чудо се случи в Батън Руж, щата Луизиана, САЩ. Термовизионен дрон откри изчезнало 10-годишно момиченце…

преди 3 часа

Президентът на Спартак Варна със спешно изявление

Към редакцията на медия "Нова Варна" пристигна официално изявление от Павлин Николов, президент на Спартак…

преди 3 часа

Галена се подлага на операция и временно спира да пее

Попфолк звездата Галена слиза от сцената и временно спира да пее. Причината е, че се…

преди 3 часа

Коалиция ГЕРБ – СДС се регистрира за вота във Варна

ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни представители в 3 МИР -…

преди 4 часа