in

Учени с откритие: Има бактерия, която насърчава растежа на здрав черен дроб

Снимка: Pixabay

Учени от Шотландия установиха това, че инфекцията с микобактерия, която причинява проказа, „подмладява“ хепатоцитите, като по този начин се насърчава растежа на здрав черен дроб. Този пробив в науката е направен след проведен експеримент с броненосци.

Шотландски учени са доказали в експерименти с броненосци, че инфекцията с микобактерия, която причинява проказа, „подмладява“ хепатоцитите и насърчава растежа на здрав черен дроб.

Предполага се, че дешифрирането на механизма, който патогенът използва, ще бъде стъпка към подмладяване на застаряващия черен дроб или неговата регенерация при увреждане, предава Нова.

Проказата е една от най-старите болести в света. В началото на второто хилядолетие на нашата ера, преди настъпването на чумата, тя е била най-ужасната инфекциозна болест в Европа. Сега, с навременното започване на терапията, проказата е напълно лечима.

Броят на заразените хора в света непрекъснато намалява. Носителите на микобактерии, причиняващи проказа, могат да бъдат примати, гризачи и броненосци, които според геномните данни са били заразени от хора преди няколко века.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/