Категории: Любопитно

Пчелният прашец помага при стрес и симптоми на алергия: Ето за какво още може да послужи

Реклама

На мнозина е известно, че пчелният прашец е полезен за здравето на организма. В древността медът, пчелното млечице и пчелният прашен са използвани в медицината. Известно е, че пчелният прашец има възможността да помага при стрес, възпаления, симптоми на алергия и др.

Суровият мед, пчелното млечице, пчелната пита и дори пчелната отрова са били използвани в древните системи на медицината по целия свят. Пчелният прашец е още един пчелен страничен продукт, използван в миналото за лечение на редица заболявания, повишаване на енергийните нива и насърчаване на устойчивостта на стрес, пише zdrave.to.

Ползи за здравето от пчелния прашец

Любопитни ли сте за лечебната стойност на пчелния прашец? Ето основните му ползи, според научната литература:

• Помага ви в борбата със стреса

Доказано е, че пчелният прашец подобрява физическата хомеостаза по време на дейности с висок стрес и подобрява спортните постижения. Независимо дали тренирате за спортно събитие или се справяте с тежка стресова работа, пчелният прашец може да ви предпази от хроничната реакция: „Бий се или бягай!“.

• Намалява възпалението

Някои растителни химикали, мастни киселини и други съединения в пчелния прашец допринасят за неговия понижаващ възпалението ефект. Едно изследване върху животни установи, че пчелният прашец намалява възпалението в случаи на оток с до 75%.

• Може да oблекчи симптомите на алергия

Пчелният прашец може да помогне за облекчаване на симптомите на определени видове алергии, като инхибира освобождаването на хистамин в отговор на алергени. Като насърчава хомеостазата и регулира отговора на имунната ви система, по този начин, пчелният прашец може да служи като природен антихистамин.

• Облекчава симптомите при уголемяване на простатата

Проучванията за ролята на пчелния прашец за намаляване и предотвратяване на уголемяването на простатата при мъжете не са многобройни. Изследванията върху цветния прашец при мъже обаче, показват, че веществото ефективно намалява симптомите на уголемената простата.

• Поддържа сърдечносъдовото ви здраве

В проучване върху животни е доказано, че пчелният прашец предотвратява инфарктите, благодарение на антиоксидантната си активност. Антиоксидантите са съединения, способни да неутрализират свободните радикали, които причиняват увреждане на клетките и ДНК, когато не бъдат контролирани. Тялото произвежда антиоксиданти естествено.

Това производство обаче намалява с възрастта и увреждането на свободните радикали играе роля в развитието на сърдечносъдови заболявания. Въпреки че са необходими повече изследвания, богатите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства на пчелния прашец могат да насърчат по-доброто здраве на сърцето.

Как да приемате правилно пчелния прашец?

Пчелният прашец може да се консумира в сурова форма на гранули. В повечето от продуктите в магазините за здравословни храни, пчелният прашец, е изсушен, което му придава по-твърда текстура. Има леко сладък вкус, с едва доловима горчивина. Подобно на меда, лесно се смесва с други аромати. Можете да поръсите с пчелен прашец смутита или да го комбинирате с мед и да го добавите към горещия чай. Намажете пресен пчелен прашец върху препечен хляб с фъстъчено масло или поръсете салатата с малко гранули.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 5 секунди

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 13 минути

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 19 минути

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 29 минути

Главчев отива в Ню Йорк

Стана ясно, че служебният премиер Димитър Главчев ще участва в Срещата на върха за бъдещето…

преди 41 минути

Учени съхраниха целия човешки геном върху „кристал на паметта“, който може да оцелее милиарди години

Въпросният кристал може да издържи на екстремни условия като температури до 1000 градуса по Целзий,…

преди 43 минути