Категории: Варна

Сергей Петров с обзор на предаването „По пладне“ и размишления за потенциала на Варна (ВИДЕО)

Реклама

Гост в последния двадесет и първия бонус епизод на предаването “По пладне”, сезон 2, което досега бе водено от Сергей Петров – политолог, е самият Сергей Петров. В последния епизод водещ е Емо Христов. В изминалите двадесет епизода гости на предаването бяха актьори, архитекти, хора, които работят във Варна и които разказаха много интересни истории. По време на разговора със Сергей Петров бяха засегнати теми като: какво представляват политическите науки, какво е за един политолог да влезе в кожата на водещ, какви качества има Варна и какво й липсва. Също така бе направен и кратък обзор на втория сезон на предаването „По пладне“.

Първоначално Сергей Петров благодари на Емил Христов за това, че е приел поканата да бъде водещ на последния епизод на „По пладне“, сезон 2.

„Неслучайно се обърнах към теб. Защото моята работа почти през цялото време е била свързана с млади хора. Аз вярвам, че Варна е град, в който живеят много талантливи млади хора, които трябва да се развиват. Смятам, че имаш огромен потенциал в направлението, в което се развиваш. Много благодаря, че прие“, обърна се Сергей Петров към Емил Христов.

Сергей Петров разказа как един политолог може да влезе в в ролята на водещ и да задава въпроси на хора, които са далеч от неговата сфера.

„Смятам, че един човек, за да бъде политолог, той трябва да се интересува от разнообразни теми. Това включва местното управление, градската среда и др. Като политолог аз съм бил в не малко студиа, но винаги съм бил от другата страна. Т.е. винаги съм бил от страната на този, който дава отговори. Тук предизвикателството е по-голямо, защото темите са много, трябва да се подготвиш малко или много, но отговорността да задаваш въпросите е по-голяма. На мен ми беше по-трудно да бъда водещ. Отговорността за разговора я носи изцяло водещият. Не беше лесно, но аз обичам предизвикателствата“, каза Сергей Петров.

Той разказа, че през цялото време сам си е подбирал гостите, за които е нямало никакви ограничения какво да говорят.

„Много ми е трудно да определя един епизод, един гост или една тема, която ми е била най-интересна. Всички теми ми бяха интересни. Може би малко по-различен разговор се получи примерно с Белчо Христов, който е биолог, специалист по клетъчно хранене, кардио фитнес тренировки. С него засегнахме много интересни въпроси, които засягат всеки един човек – здравословното състояние на съвременния човек. Темата беше много полезна за всякакви хора“, разказа политолога.

„Смятам, че разговорът се получи интересен също така и с отец Дончо. Смятам, че това са въпроси, които по-често трябва да дискутираме. Аз съм вярващ човек. Смятам, че благодарение на Християнството до голяма степен сме изградили една обща ценностна система. А пък в момента е много модерно да си атеист“, каза Петров.

„Със Стоян Радев разговорът също смятам, че беше изключително интересен. Той каза много интересни мисли. Сподели и за града като цяло, освен за актьорската професия. С всички гости беше интересно по различен начин“, обобщи Сергей Петров.

Той разказа и малко повече за своята професия и своя живот, разказа какво е да бъдеш млад политолог и трудна ли е професионалната реализация в тази насока.

„Аз много мразя думата политолог. Предпочитам дефиницията „политически науки“. Политолог е източно явление, което означава друго нещо. Политическите науки са много интересно направление, което ражда един нескромен брой хора, които после не се занимават с това. В България всеки един човек смята, че е политолог. Това е една от темите, по която всеки разбира всичко. Трудна е професионалната реализация. Понеже аз съм и първият председател, и настоящ председател на Младежката асоциация по политически науки, повечето хора, които са в организацията, това са млади политолози, докторанти или все още студенти. Повечето от тях всъщност се занимават с журналистика. Не малко от тях се реализират в тази сфера“, призна Петров.

Сергей Петров разказа и за нещата, които са останали зад кадър, по време на заснемането на „По пладне“. Първо отправи благодарност към екипа, грижещ се за осветлението и заснемането на предаването. След това даде и забавен пример за ситуация, случила се зад кадър, разказа и за отзивите, получени от зрителите.

Сергей Петров изказа надеждите си, свързани с това форматът „По пладне“ да продължи. „няма друг формат в град като Варна. Варна на практика няма телевизия. Ние сме голям областен град, Морска столица, а нямаме телевизия, нямаме видео формат, в който да седне водещ с гост и да обсъдят актуални въпроси. Този формат има голям потенциал и според мен медията трябва да продължи да го развива и надгражда“, заяви Сергей Петров.

„Смятам, че има направления, в който Варна може да реализира много по-добре своя потенциал. Смятам, че във Варна липсва дух. Тук има много университети, но ги няма направленията, които за много хора са безполезни – като философия, политически науки. Нямаме онези специалности, които се предполага, че създават един дух в града. Това е нещото, което ни липсва за съжаление“, призна той.

„На младите хора бих им казал нещо, което не би им харесало. Да действат повече, да рискуват и да се научат да поемат отговорност. Лесен път няма. Човек трябва повече да си изстрада успеха. Това е реалността“. Това Сергей Петров посъветва младите хора.

Бе засегната и темата за качествата на Варна, защо Сергей Петров е избрал именно град Варна за път на реализация.

„Аз ще отговоря по малко по-различен начин от моите гости. Един град – това са хората. Много хора си мислят, че като отидат някъде в по-голям град или в друга държава, пътят към успеха е постлан с килим и само тях чака. Няма такова нещо. Имал съм възможността да обиколя цяла Европа. Мога смело да кажа, че от Португалия до най-източните точки, юг, север. Никъде не съм се чувствал толкова комфортно, колкото във Варна. Има по-красиви и развити градове от Варна, но градът, където си израснал, той е навсякъде с теб. Аз не се имам за гражданин на света. Аз съм гражданин на Република България и жител на град Варна. Това е част от моята идентичност“, каза Сергей Петров.

 

Повече от разговора ни със Сергей Петров, можете да чуете във видеото:

Проект „По пладне“ се реализира с финансовата подкрепа на община Варна чрез процедура за медийни проекти – конкурс 2022 г. 

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

От НИМХ обявиха какво ще бъде времето по Черноморието на 1 октомври

Според прогнозата на НИМХ днес (1 октомври, вторник) по Черноморието ще бъде с променлива облачност…

преди 17 минути

Ще промени ли ремонтът през местност „Боровец“ маршрута и разписанието на автобус № 46?

Ремонтът през местност „Боровец“ няма да промени маршрута и разписанието на автобус № 46 на…

преди 13 часа

Голям грях в Айтос: Изхвърлиха новородено бебе до кофи за боклук

Стана ясно, че новородено бебе е било изхвърлено до кофи за боклук в Айтос. Сигнал…

преди 14 часа

Спортни звезди вдъхновиха децата в детска градина във Варна по време на Седмица на спорта

През изминалата седмица ДГ №30 "Синчец"- гр. Варна реализира събитие по повод Европейския ден на…

преди 14 часа

Иван Илчев: Добре би било и площадът, и катедралата да се преименуват от „Св. Александър Невски“ на „Св. Иван Рилски“

И според академик Иван Илчев би било добре ако площадът и храмът "Св. Александър Невски"…

преди 14 часа

Марешки има интерес към Спартак – Варна?

Припомняме, че шефът на Спартак Варна Павлин Николов реши да спре финансирането на „соколите“ след…

преди 14 часа