in

Специално за „Нова Варна“: Интервю с Владислав Терзийски – българският фотограф, впечатлил Илън Мъск със снимката си на Белоградчишките скали

Колаж: Нова Варна

Преди дни един кадър на Белоградчишките скали привлече вниманието върху България на Илън Мъск – най-богатият човек на планетата. В последствие той заяви, че смята да посети нашата страна през пролетта на 2023 г. Автор на снимката е Владислав Терзийски. Той се занимава главно с видео-заснимане, за което използва дрон. Родом е от София. На 40 години.

Ето какво каза младият български фотограф в своето интервю, ексклузивно за медия „Нова Варна“:

– Господин Терзийски, от кога се занимавате професионално с видео-заснемане чрез дрон?

Силно казано е, че се занимавам професионално с фотография, защото аз предимно снимам видео, а това, което виждате в Инстаграм и Фейсбук са кадри, изкарани от видео. Фотографията и снимането с дрон за мен е повече хоби, отколкото работа. Работата ми е малко по различен вид снимане на неща. Така че в общи линии професионалния ми път в снимането започна преди 6-7 години, когато напуснах предишната си работа, където не си бях сам шеф.

– Как се почувствахте, когато разбрахте, че най-богатият човек на планетата е харесал именно Ваш кадър от България и той го е провокирал да заяви, че ще посети нашата страна?

Всъщност когато аз разбрах, че е писал под тази снимка, понеже имам Twitter на телефона си, но честно казано не го използвам, не влизам много често в него, реших, че някой си прави шега, тъй като мой приятел ми прати скрийншот от туита на Мъск. После проверих и видях, че е истина, макар че не съм много сигурен ретуитнал ли е моята снимка или просто е коментирал под нея. Това с желанието му да идва в България се случи в последствие. Хубаво е чувството. От една страна, си казах какво пък толкова, но от друга – ми стана приятно, че мой кадър е привлякъл вниманието на най-влиятелния човек на планетата.

– Работили ли сте до сега по проекти с държавни институции като Министерство на туризма или Министерство на културата?

Директно с министерствата не съм работил. Работил съм с фирми, които са изпълнявали техни поръчки.

– Свързаха ли се вече с Вас от Министерство на туризма, за да изразят официално признателността си за популяризирането на България, както заяви в профила си във ФБ, че ще направи министърът на туризма Илин Димитров?

Вече влязоха в контакт с мен от министерството, но в общи линии беше опознавателен разговор. Предполага се, че след този опознавателен контакт, който осъществихме, ще последват и по-нататъчни стъпки, които тепърва ще видим, какво ще се случи.

– Всяка година Вие издавате календар с 12 кадъра от България. Как Ви хрумна тази идея? Кой подред ще бъде за Вас календарът за 2023 г.?

Всъщност идеята за този календар дойде много отдавна. Идеята дойде по най-простия и елементарен начин, просто хората ме питаха: „Абе, ти що не направиш един календар?“. И когато те попитат много хора, защо не направиш един календар, ти почваш да се питаш сам – „Абе, аз защо наистина да не направя един календар?!“ и почваш да си човъркаш кадрите, но най-трудна е селекцията, кои 12 снимки точно да избера. Само за да подбера кадрите обикновено ми трябват 2-3 седмици. Календарът за 2023 г. ще бъде петия под ред, като всъщност аз от пет години правя стенния календар, а от три години правя освен стенен и настолен, т.е. календарите вече са два, като всеки един съдържа по 12 кадъра, плюс един на корицата.

– И за финал – един леко закачлив въпрос, който е продиктуван от публикация на вашия личен профил във Фейсбук. Кога очаквате новия си електрически автомобил, като награда за кадъра Ви на Белоградчишките скали?

/Смее се/ Когато си спечеля парите, за да си го купя. Но ще се радвам, ако ми дадете възможност тук да изразя позицията си, че в дългосрочен план вярвам, че електрическите автомобили ще изместят тези с двигатели с вътрешно горене, че те наистина ще допринесат за намаляване на парниковите емисии. Надявам се, за в бъдеще хората да живеем с още по-голяма мисъл за опазване на природата.

Facebook / Vladislav Terziiski

Благодарим Ви за това интервю и се надяваме, че още Ваши кадри ще привличат по този позитивен начин вниманието върху България!

Публикувано от Венета Николова

Магистър по „Публична комуникация“ от ФЖМК към СУ „Св. Климент Охридски“. Варненка, майка на едно дете, работила в сферата на връзките с обществеността (PR).