Категории: Варна

Тодор Балабанов: Кредитният рейтинг на Община Варна за предходната година е стабилен (ВИДЕО)

Реклама

Гост в двадесетия епизод на предаването “По пладне”, сезон 2, с водещ Сергей Петров, е Тодор Балабанов, председател на Общински съвет – Варна. По време на разговора бяха засегнати теми като как Варна е успяла да се справи с бежанската вълна, важните решения, взети на сесията на Общинския съвет във Варна, финансовото състояние на Общината, политическата обстановка в страната и как тя влияе на процесите във Варна.

В началото на разговора Балабанов разказва за това как Община Варна се е справила с бежанската криза и как се е осъществила координацията с другите институции, отговорни за справянето със ситуацията.

„За всички нас бе предизвикателство, нещо ново, нещо с което досега не се бяхме сблъсквали. Така се случи, че от пандемична криза, изведнъж изпаднахме в следващата, а именно бежанската. Изведнъж изключително голям брой хора взеха решението да дойдат във Варна, поради ясни причини, свързани с войната. От наша страна максимално бързо реагирахме. Осигурихме логистична подкрепа, като помещения в Спортна зала – Варна за бежански център, в който да бъдат посрещани хората, логистична подкрепа откъм транспорт към хотели и други места за настаняване, които държавата към онзи момент се опитваше да осигури. Също така им предоставихме безплатна медицинска помощ в общински лечебни заведения, както и стоматологична такава“, коментира председателят на Общински съвет – Варна.

„В един по-следващ етап, съответно осигурихме и безплатни социални услуги в Общностен център за развитие, където малки деца и техните родители получаваха социални услуги. Създадохме възможност за кандидатстване в детски ясли, детски градини и училища на територията на Варна. Тази цялостна подкрепа бе осигурена, въпреки липсата на координация с Националното ръководство, предвид факта, че аз считам, че тези процеси би следвало да бъдат движени от тях. Благодарение на усилията на многото доброволци, успяхме да се справим и нашият бежански център бе даван за пример в национален мащаб“, каза той, като използва момента да благодари на всички доброволци.

Тодор Балабанов говори за решенията, взети на сесията на Общинския съвет във Варна, и кои от тях са най-важни за гражданите.

„На предходната сесия бяха взети решения за ползване на възмездна финансова помощ, под формата на кредитиране, в няколко направления. Първото направление бе кредит в размер на 29 милиона, за реконструкция и ремонт на няколко основни за града инфраструктурни обекта. Това са бул. „Девня“, в частта от бул. „Москов“ и бул. „Република“. Обновяване втора фаза на междублокови пространства в Кайсиева градина, както и бул. „Москов“, в частта от кръговото под „Метро“, до ул. „Кольо Фичето“. Тези три обекта считаме, че трябва бъдат реконструирани основно. Такъв ангажимент сме поели и към нашите избиратели. За съжаление в продължение на 2 години опитвахме да искаме помощ от държавата, но въпреки усилията ни такава помощ не беше оказана. В тази връзка взехме решение, за да не спираме развитието на града, да ползваме заемни средства. Това беше първата част от заема,  в размер на близо 30 милиона лева“, разказва Балабанов

„Втората част от заема, близо 8 милиона лева, взехме решение да бъдат използвани в краткосрочен план за покриване на възстановими разходи за ДДС по доставката на 60 нови електробуса, които Варна очаква да получи в най-скоро време и да ги видим по улиците на града. В тази връзка бе необходимо заплащане на ДДС при доставката и съответно след възстановяването му от държавата, кредитът ще бъде върнат. По тази причина той е краткосрочен, в рамките на до 1 година“, заяви Балабанов.

„Последната част от кредита, която е част от 30-те милиона, е за ул. „Девня“, в частта от бул. „Москов“ до бул. „Република“, което вече споменах“, допълни той.

След това той заговори за други важни решения, взети на предходната сесия.

„Бяха свързани с дофинансиране на изграждането на новото крило на сградата на Онкодиспансера и ремонт на паркинга, който се ползва ежедневно от много хора. За ремонт на Детската хирургия в МБАЛ „Света Анна“. Взехме решение Общината да кандидатства за получаване на безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Човешки ресурси“, по проект, чрез който ще осигурим за близо 1200 възрастни хора с увреждания топъл обяд и социални услуги по домовете. Традиционно дадохме финансова подкрепа за двойки с репродуктивни проблеми. От началото на годината имаме вече над 100 подпомогнати двойки“, каза Балабанов.

Тодор Балабанов заяви, че няма притеснения по отношение на финансовото състояние на Общината, като посочи, че кредитният рейтинг за предходната година е бил потвърден като стабилен. След това коментира, че Общината може съвсем спокойно да си позволи да ползва тези заемни средства и съответно после да ги връща.

След това бе коментирано състоянието на политическата обстановка в страната и влиянието й върху местната власт.

„Ситуацията е много интензивна и много динамична в страната последните 2 години. Минахме няколко избора. Преди всеки един от тях наблюдаваме повишаване на адреналина, емоциите сред различни политически сили. Това неминуемо дава отражение и на работата на местната власт, в това число и на общинския съвет. Свидетели сме на повече политически изказвания, повече политическо говорене, по-малко работа по същество. А аз съм привърженик на работата по същество. Но слава богу към настоящия момент успяваме да постигаме консенсус, поне с определени политически сили, по важни за града въпроси“, коментира председателят на Общински съвет – Варна.

По думите на Балабанов, през последните две години в национален план сме свидетели на липса на каквото и да е било развитие във всяко едно отношение – икономическо, финансово, инфраструктурно, което спъва и развитието на градовете. Според него е недопустимо политическата игра да се отразява пряко на живота на варненци.

„Избрал съм да отглеждам децата си във Варна, защото това е град с хилядолетна история, богата култура, много сериозен образователен и туристически център, здравен център, град с огромна перспектива за развитие“, каза Балабанов.

Повече от разговора ни с Тодор Балабанов, можете да чуете във видеото:

Проект „По пладне“ се реализира с финансовата подкрепа на община Варна чрез процедура за медийни проекти – конкурс 2022 г.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 13 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 14 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 14 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 15 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 15 часа

До края на годината настъпва голяма промяна по пътищата в България

Стана ясно, че до края на годината камерите на тол системата ще бъдат сертифицирани да…

преди 15 часа