in

Песков: Русия се ръководи от собствените си интереси и няма „да си стреля в крака“

Кадър: Youtube/MSNBC

Това категорично заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, относно възможността Западът да наложи таван на цените на енергийните ресурси. Песков посочи, че Русия вече се е научила да се ръководи само от собствените си интереси.

Русия се ръководи от собствените си интереси и няма „да си стреля в крака“, ако Западът наложи таван на цените на енергийните ресурси.

Това заяви в ефира на телевизия „Росия-1“ говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран ТАСС и БТА.

Дмитрий Песков припомни изявление на президента на Русия Владимир Путин, че федерацията няма да развива търговия с петрол и газ с такива страни. „Засега позицията ни е такава“, подчерта той.

„Очевидно обаче виждаме сега някакви споменавани цифри (за този таван, бел. ТАСС). Твърде много са нюансите, които трябва да включваме в сметките. Затова, разполагайки един вид с основната линия, установена от президента, все пак може да изразим убеденост, че при всяко положение у нас никой няма да си стреля в крака. Вече сме се научили да бъдем разумни и да се ръководим единствено от собствените си интереси“, обясни говорителят.

По инициатива на САЩ Г-7 смята да наложи таван на цените на руския петрол, използвайки това, че повечето транспортни компании и застрахователи се намират в страни от Г-7 или техни съюзнички, например в Гърция, Малта, Кипър и други малки страни членки на ЕС.

Дипломатите от държавите в ЕС отложиха за другата седмица преговорите за такъв таван, припомня ТАСС съобщение на Ройтерс от петък.

В момента руският петрол се търгува на равнище от около 70 долара за барел и от икономическа гледна точка един таван от 65-70 долара за барел няма да е от съществено значение.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/