Категории: България

Експерт: Вирусът на ХИВ мутира многократно повече от коронавируса

Реклама

Днес е 1 декември – световен ден за борбата срещу СПИН. По думите на доц. д-р Нина Янчева, не се дава гласност на проблема, а броят на заразените с ХИВ расте в световен мащаб. Тя посочва и това, че вирусът на ХИВ мотива многократно повече от този на коронавируса – SARS-CoV2.

Първи декември е световен ден за борбата срещу СПИН. Правителствени и неправителствени организации по целия свят провеждат лекции за контрола и превенцията на болестта. В България около 4 000 души са регистрирани с ХИВ инфекция.

„Темата основно се коментира на 1 декември или ако има проблем с терапията за пациентите. Не се дава гласност. Расте броят на заразените с ХИВ. В световен мащаб, към края на 2021 г., около 34 млн. са хората, живеещи с ХИВ. От началото на пандемията – 80-те години на миналия век, са над 80 млн., т.е. близо половината от хората, живеещи с ХИВ, са загинали от това заболяване“, каза ръководителят на катедрата по Инфекциозни болести в Медицинския университет доц. д-р Нина Янчева в ефира на Bulgaria ON Air.

ХИВ вече се възприема като хронично заболяване. От 1995 г. е налична комбинирана терапия с лекарства, с която се блокира възпроизвеждането на вируса и се стига до състоянието „неоткриваем вирусен товар“, посочи гостът.

„Проблемът при тази инфекция е, че остава един вирус в спящо състояние, в т.нар. вирусни депа. Ако се спре терапията, вирусът започва да се размножава отново. Тази терапия за момента е пожизнена. Човек трябва да приема лекарства всеки ден, но приемайки терапията, продължителността на живота на хората не се различава съществено от тази на хората без ХИВ“, обясни доц. д-р Янчева пред Bulgaria ON AIR.
До момента има само 5 случая на излекувани от инфекцията. Четири от тях са пациенти, които освен ХИВ инфекция са имали и злокачествени кръвни заболявания, стана ясно още от думите ѝ.

„След тежка химиотерапия получават костно-мозъчна трансплантация с мутация, която прави невъзможно клетките на имунната система да се свързват с ХИВ вируса. При тези четирима пациенти терапията за ХИВ е спряна и след този период не се открива вирус в кръвта. Водят се излекувани. По-интересна е петата пациентка, диагностицирана с ХИВ през 2006 г. Започва терапия, но за кратко. Впоследствие колегите от Испания установяват, че в продължение на 15 години, жената контролира ХИВ вируса, без да приема медикаменти“, допълни тя.

Доц. д-р Янчева припомни, че компанията Moderna работи и за ваксини срещу ХИВ. Все още обаче текат проучвания.

„ХИВ вирусът мутира. В рамките на пандемията с Ковид-19 населението разбра какво е мутацията. Вирусът на ХИВ мотива многократно повече от SARS-CoV2. Това пречи да се изработи ефективна ваксина“, поясни доц. д-р Янчева.

Специалистът апелира за ежегодни изследвания, защото колкото по-рано се диагностицира инфекцията, толкова по-ефективно е лечението.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Идва студен фронт: Какво ще бъде времето в неделя

През нощта все още над страната ще бъде ясно. След полунощ в Източна България отново…

преди 14 минути

Честит имен ден на всички, които празнуват днес

Според православния календар, днес (28 септември) Православната църква почита паметта на Преподобния Харитон Изповедник и…

преди 16 минути

Температурите падат под нулата съвсем скоро

Тази година през октомври се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата,…

преди 23 минути

С какво време започва октомври

В понеделник ще остане ветровито. Над източната половина от страната ще се задържи облачно и…

преди 2 часа

Безпрецедентна акция на полицията разгада мистерия с изчезнала жена

При безпрецедентна акция на служители от ОДМВР – Перник, за по-малко от 15 часа е…

преди 2 часа

Много е опасно да използвате чесънът по този начин

Както е известно чесънът има многобройни ползи за здравето.Този подправка не само добавя вкус към…

преди 2 часа