Категории: България

Нинова отправи спешен призив в парламента

Реклама

Лидерът на БСП Корнелия Нинова спешно призова вицепремиера Атанас Пеканов да приемете понятието “енергийна бедност“. Тя посочи това, че за левицата, както и за стотици хиляди българи това би било много по-важно от покупката на самолети и оръжията за Украйна. Това Нинова заяви по време на блиц контрол в парламента.

„Г-н Пеканов, кога ще внесете в Народното събрание за одобрение понятието “енергийна бедност“?“ Този въпрос отправи лидерът на БСП Корнелия Нинова към вицепремиера Атанас Пеканов по време на блиц контрол в Народното събрание.

От парламентарната трибуна Нинова заяви: „Служебният кабинет управлява вече четири месеца и четири месеца ни обяснява, че готви такова понятие. Министърът на труда и социалната политика в Комисията по труда и социална политика заяви, че ще внесете понятие “енергийна бедност“, което да важи от 01 януари 2024 г., когато може би кризата от войната и ръстът на цените в енергетиката ще бъдат укротени и ситуацията ще се нормализира. Ние настояваме това да стане сега, защото от връзката енергийна бедност до подкрепата на държавата към такива хора пътят е много кратък. Подкрепата трябва да я решим ние – в Народното събрание“, категоричен е лидерът на левицата.

По думите ѝ на всичкото отгоре служебният кабинет не внася и бюджет, в който да се предвидят средства за подкрепа на енергийно бедните хора през зимата. „Много бързахте да внесете в парламента покупката на самолети, вчера сте внесли и доклад за одобрение на военна помощ за Украйна, но много бавно движите въпроса с понятието “енергийна бедност“. За нас и за стотици хиляди българи това е по-важно от другото“, изтъкна тя.

Нинова определи отговора на вицепремиера Пеканов като общи приказки, които слушаме вече четири месеца. „Въпросът ми е кога това ще стане реалност. Обещанията “ще направим това“, “ще направим онова“…питам Ви кога това ще стане реалност?“, настоя лидерът на БСП и продължи: „Дори да ви остава само една седмица за уточняване на понятието, служебният кабинет не внесе нов бюджет, а предложи удължаване на бюджета за 2022 г. В него няма нито една стотинка за подкрепа на енергийно бедни. Следователно по заобиколен начин потвърждаване думите на министъра на труда и социалната политика, че тази работа с енергийно бедните хора и тяхната подкрепа няма да се случи през 2023 г.“

„Нека да е ясно на българските граждани, че каквото и да говорите от трибуната и да обещавате на конференции, понятие “енергийна бедност“ и подкрепа за тези хора през 2023 г. няма да има, благодарение на служебния кабинет на президента Радев“, обобщи тя от парламентарната трибуна.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Прие се важна декларация от НС на България за Република Северна Македония, с вносител „Възраждане“

От пресцентъра на "Възраждане" съобщават, че заради провокации и обиди от страна на управляващите в…

преди 11 часа

Налагат наказание на пенсионер във Варна: Убил малки котета на улицата

От Районен съд - Варна съобщават за медия "Нова Варна", че е наложено наказание на…

преди 12 часа

Във Варна наказват мъж, ограбил жена: Взел ѝ айфона

Съдът във Варна е наложил наказание на 49-годишен, извършил грабеж на мобилен телефон. Това съобщават…

преди 12 часа

Стана ясно кои са съпрузите, пометени от микробус в Бургас

Припомняме, че страшна трагедия се случи рано сутринта днес в Бургас. Мъж и жена бяха…

преди 12 часа

„Алфа рисърч“ прогнозира кои партии ще влязат в 51-ото НС

Според изследване на "Алфа рисърч", седем партии ще влязат в парламента, като и двете ДПС…

преди 12 часа

Община Варна обмисля да поеме управлението на боклука

Община Варна работи по идеята за създаване на общинско предприятие за сметопочистване, научи медия "Нова…

преди 12 часа