in

Решението на Народното събрание за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна е изпълнено в срок

Снимка: Информационен център на МО

В изпълнение на решението на Народното събрание от 3 ноември 2022 година, Министерството на отбраната внесе предложение за предоставяне военно-техническа подкрепа за Украйна в Министерския съвет. Решението на кабинета вече е внесено в Народното събрание.

То е и своеобразен принос на България към мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна – EUMAM UA.

В изпълнение на решението на НС, Министерството на отбраната проведе консултации с Украйна за координиране на вида и обема на военната и военно-техническата подкрепа, техника и боеприпаси. Тази информацията за обема и вида на помощта е включена в класифицирано приложение към проекта на решението.

Освен военното имущество, Министерският съвет предлага на Народното събрание да одобри в рамките на националния принос към мисията EUMAM UA участието на военнослужещи от Въоръжените сили на Република България в Звеното за военно планиране и провеждане на военни мисии на ОПСО на ЕС в Кралство Белгия. Също така се очаква одобрение за участие и в Общовойсковото командване по подготовката в Полша и/или в Специализираното командване по подготовката във Федерална Република Германия.

В рамките на мандата на мисията се предлага всяка година бойни санитари от украинските въоръжени сили да се подготвят в Република България.

Публикувано от Венета Николова

Магистър по „Публична комуникация“ от ФЖМК към СУ „Св. Климент Охридски“. Варненка, майка на едно дете, работила в сферата на връзките с обществеността (PR).