in

РЗИ-Варна провери качеството на питейната вода, подавана на населението във Варненска област

Снимка: Pixabay

За медия „Нова Варна“ бе изпратена информация от мониторинга на РЗИ-Варна за качеството на питейната вода, подавана на населението във Варненска област. Броят на населените места, в които са извършени изследвания за периода 25.11.2022 г. – 01.12.2022 г. е 12.

Броят на изследвани проби при консуматорите от централно водоснабдени населени места по микробиологични показатели от група А са 13.

От тях 1 не отговаря на Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно битови цели:

  • В гр. Вълчи дол – колиформи – 6КОЕ/100мл, при норма – 0КОЕ/100мл.

Броят изследвани проби при консуматорите от централно водоснабдени населени места по химични показатели от група А е 13.

От тях 3 не отговарят на Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно битови цели:

  • ВВ Курортна зона „Прибой, гр. Варна, местност „Фичоза” – Ресторант „Морска звезда” – остатъчен свободен хлор >1 мг/л, при норма – 0,3-0,4 мг/л, мирис – неприемлив за потребителя.
  • с. Златина – остатъчен свободен хлор – 0,5 мг/л, при норма – 0,3-0,4 мг/л;
  • гр. Белослав – остатъчен свободен хлор- 0,6 мг/л, при норма – 0,3-0,4 мг/л;

Броят на изследваните проби при консуматорите от централно водоснабдени населени места по микробиологични показатели от група Б е 3. От тях няма неотговарящи на Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно битови цели.

Броят на изследваните проби при консуматорите от централно водоснабдени населени места по химични показатели от група Б е 4.

От тях 2 не отговарят на Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно битови цели:

  • с. Бенковски– нитрати >100 мг/л, при норма – 50 мг/л, калций – 198 мг/л, при норма – 150 мг/л; обща твърдост – 12,2 мг екв./л, при норма – 12 мг екв./л;
  • с. Дюлино – калций – 194 мг/л, при норма – 150 мг/л, обща твърдост – 12,4 мг екв./л, при норма – 12 мг екв./л.

При анализа на острата заразна заболяемост, не са установени заболявания, предавани по воден път.

Предприети мерки:

РЗИ-Варна препоръчва питейната вода със съдържание на нитрати повече от 50 мг/л да не се ползва за пиене и приготвяне на храна от следните уязвими групи от населението: бременни жени, кърмачки, кърмачета, хора със заболявания на храносмилателната система и панкреаса.

Кметовете на общини следва да уведомят по подходящ начин консуматорите и общопрактикуващите лекари.

Издадено е предписание до Ръководителя на ЕТР Вълчи дол при „ВиК-Варна” ООД за предприемане на мерки за подобряване на дезинфекцията на питейната вода и провеждане на учестен мониторинг по показател „колиформи” до стандартен резултат.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.