in

Случаят „Калиакра“, свързан с изграждането на ветропаркове по Черноморието, е затворен

Кадър: YouTube

Постоянният комитет на Бернската конвенция реши да затвори досието по случая „Калиакра“, който се отнася до изграждането на ветропаркове в района на Калиакра и Балчик.

Това стана ясно след заседание на Постоянния комитет, което се проведе в периода от 28 ноември до 2 декември 2022 г. в Страсбург, предаде БГНЕС.

Досието е отворено през 2004 г., като през 2007 г. Постоянният комитет на Конвенцията отправи препоръка към България, съдържаща редица изисквания.

Към днешна дата Комитетът отчете предприетите мерки от страна на Министерството на околната среда и водите и на другите компетентни институции, включително на собствениците на ветропаркове в района. Стига се до решение с единодушно съгласие, че файлът вече не е необходим, съобщиха от МОСВ.

Друго важно решение на Постоянния комитет е да не се отваря досие по въпроса за трасето на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле.

По публикацията работи: Венета Николова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/