in

Днес на 101 години стана ветеран от Втората световна война от Шуменско (СНИМКИ)

Снимка: Facebook/Село Златна нива

Ветеранът от Втората световна война редник Никола Пенчев от с. Златна нива, който е и почетен гражданин на община Каспичан, отпразнува 101-ви рожден ден днес. Столетникът е служил в Шести пехотен полк като картечар. Бил е ранен през 1944 г. в сраженията край Стражин и Страцин.

По време на тържество в читалището на селото възпитаници на местната детската градина „Червената шапчица” и на Центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания „Слънце” в Каспичан поздравиха ветерана с песни, танци и с участието си във военни игри. Той получи и подаръци, сред които торта от частна фирма. В деня на своя личен празник неотлъчно до него бе и неговата дъщеря.

Никола Пенчев получи поздравления за рождения си ден от всички народни представители от Шуменския избирателен район – Ралица Тодорова, Илтер Бейзатов, акад. Николай Денков, Мустафа Карадайъ, Хамид Хамид, Иван Ганчев, както и от областния управител проф. Христо Христов, кметовете на Шумен, Каспичан и с. Златна нива, председателя на областната организация на Съюза на ветераните от войните на България, представители на Асоциацията на българските ветерани миротворци, Военното окръжие в Шумен и жители на с. Златна нива.

Никола Пенчев е участвал във Втората световна война, служил е в Шести пехотен полк като картечар и въпреки преклонната си възраст, пази спомена от раняването си през 1944 г. в сраженията край Стражин и Страцин. Пенчев е роден в село Згориград, Врачанско. На 25-годишна възраст, със семейството си, се преселва в с. Златна нива, община Каспичан, където живее и до днес, отбелязват от Военното окръжие в Шумен, пише БТА.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/