Категории: Варна

Община Варна активно кандидатства по европейски програми

Реклама

От Общински съвет – Варна съобщиха, че Община Варна ще кандидатства по мярката „Бъдеще за децата“. Общината ще подаде проектно предложение по мярката, финансира със средства от европейската програма „Развитие на човешките ресурси“. Съобщава се и това, че бюджетът на операция „Бъдеще за децата“ е 81 млн. лв., като за Варна той е в размер до 391 хил. лева.

Община Варна ще кандидатства по мярката „Бъдеще за децата“, с която ще бъде разширена мрежата от социални и здравни услуги за деца. Комисията по европейски въпроси и международно сътрудничество към Общински съвет-Варна даде съгласието си общината да подаде проектно предложение по мярката, финансира със средства от европейската програма „Развитие на човешките ресурси“ (2021-2027).

„Бъдеще за децата“ ще надгради досегашните дейности в ключови за децата и семейството области, като ранно детско развитие, образование, здравеопазване, жилищно настаняване. Във фокуса ще бъдат бездомните деца, децата с увреждания, децата бежанци и мигранти, децата в несигурна семейна среда и всички деца и техните семейства, които имат нужда от подкрепа. Предвижда се да бъдат организирани обучения за подготовка на специалисти, които ще работят с деца в риск.

Проектното предложение е подобно на изпълнявания в момента проект „Общностен център за деца и семейства“. Той обаче изтича в средата на следващата година. За да се осигури непрекъсваемост на услугите, Община Варна ще кандидатства по новата мярка, бе уточнено на днешното заседание.

Бюджетът на операция „Бъдеще за децата“ е 81 млн. лв., като за Варна той е в размер до 391 хил. лева. Общината ще осигури средства от местната хазна за мостово финансиране преди възстановяването им от програмата.

Максималният срок за изпълнение на проекта е до 31 декември 2026 г.

На заседанието беше обсъдена възможността за сътрудничество между варненския район „Одесос“ и район „Чентру“ на молдовската столица Кишинев. Членовете на комисията дадоха съгласието си за подписване на меморандум за сътрудничество с цел опознаване на работата на двете администрации на местно самоуправление, насърчаване на двустранни отношения между местни икономически субект и обмяна на опит в сфери от общ интерес.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Интервю с Коста Стоянов, депутат от ПП „Възраждане“: „Ние ще продължим да работим за по-добри условия за живот за всички българи“

На 24 септември, в студиото на „Нова Варна“, Георги Костов проведе интервю с Коста Стоянов,…

преди 6 часа

Ето кой качи снимка с футуристичния автомобил „Тесла Кибертрък“ във Варна

Припомняме, че преди две седмици автомобил, изглеждащ като идващ от бъдещето се появи във Варна…

преди 6 часа

Дрон откри изчезнало момиченце в гора в САЩ

Чудо се случи в Батън Руж, щата Луизиана, САЩ. Термовизионен дрон откри изчезнало 10-годишно момиченце…

преди 7 часа

Президентът на Спартак Варна със спешно изявление

Към редакцията на медия "Нова Варна" пристигна официално изявление от Павлин Николов, президент на Спартак…

преди 7 часа

Галена се подлага на операция и временно спира да пее

Попфолк звездата Галена слиза от сцената и временно спира да пее. Причината е, че се…

преди 7 часа

Коалиция ГЕРБ – СДС се регистрира за вота във Варна

ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни представители в 3 МИР -…

преди 7 часа