Категории: Варна

Относно местност във Варна със свлачищни процеси: Искат частично отменяне на забраната за строителство

Реклама

Става въпрос за местността Свети Никола. Ще бъде отправено искане към Министерството на регионалното развитие и благоустройството забраната за строителство там да отпадне частично.

Забраната за строителство във варненската местност Свети Никола частично да бъде отменена. Това ще поиска Община Варна от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, наложило ветото през 1997 г. заради свлачищни процеси.

Съветниците по комисията по архитектура към Общински съвет-Варна дадоха съгласието си да се поиска отмяна на забраната, но само за определени имоти, в които има извършени укрепителни дейности и изградена канализация. Анализите, отразени в геодезическата и геотехническата експертиза, доказват положителен ефект от изпълнените мероприятия. Направената канализация в района и достатъчният капацитет за включване в нея също е мотив за частична отмяна на забраната, стана ясно на днешното заседание.

За останалата територия администрацията ще настоява ветото до остане до реализацията на „трайни водопонизителни и осушителни мероприятия, както и битова канализационна мрежа“.

Единствено министърът на регионалното развитие може да премахне строителната забрана. Но тъй като инициативата за нейното налагане е била на Община Варна, е необходимо отново по предложение на местната власт да се предприемат действия за отмяната й.

На днешното заседание съветниците разрешиха изработването на нов Подробен устройствен план /ПУП/ – Парцеларен план /ПП/ за изграждане на канализационна мрежа и довеждащ канализационен колектор от с. Каменар. Преди две години Общински съвет-Варна прие ПУП-ПП за обекта, но впоследствие се установи, че по одобреното трасе са възникнали срутища и ерозионни пропадания, което налага неговото изместване.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Времето по Черноморието днес: Ето какви температури да очакваме

Според прогнозата на НИМХ днес (24 септември, вторник) времето по Черноморието ще бъде предимно слънчево,…

преди 17 минути

Достигна ли българският туризъм нивата отпреди COVID пандемията?

Българският туризъм не е достигнал нивата отпреди COVID пандемията въпреки регистрираният ръст на посещения по…

преди 14 часа

Тир е аварирал край Кресненското дефиле: Образува се 10 км задръстване

Стана ясно, че тир е аварирал днес край Кресненското дефиле. Това е довело до задръстването…

преди 15 часа

Дъжд от голове на старта на новия сезон на АМФЛ-Варна

Квалификационните турнири, в които трябва да бъдат определени съставите на четирите лиги в новия 12-и…

преди 15 часа

Ето до какви заболявания може да доведе честата консумация на готова храна

Галина Рогожкина, ендокринолог в Скандинавския здравен център, заговори за здравословните проблеми, които може да причини…

преди 15 часа

Слабо земетресение в България

Слабо земетресение е било регистрирано днес на територията на България. Трусът е бил край Ихтиман.…

преди 16 часа