Категории: България

Реакции на политически партии след обявената кандидатура на акад. Николай Денков

Реклама

Минути след като „Продължаваме Промяната” обявиха официално кандидатурата на акад. Николай Денков за министър-председател започнаха и първите реакции в кулоарите на парламента. Част от политическите лидери изразили мнение бяха Десислава Атанасова, Христо Иванов и Костадин Костадинов.

„Това означава ли, че можем ли да говорим за модел Борисов-Радев-Петков? Бил е заместник и на Меглена Кунева. Да  не би и НДСВ или Тройната коалиция да се завръщат? И означава ли всичко това, че вторият ешалон на ГЕРБ може да оглави кабинет на ПП?”, запита Атанасова. Тя още веднъж подчерта, че ГЕРБ-СДС няма да подкрепи правителство с мандат на ПП. „Някои ги наричат „шарлатани”, други – „аматьори”. Смятате ли, че искаме да разговаряме с такива хора? Никой и не ни е канил на разговори. Тази кандидатура е обречена”, категорична бе тя.

В отговор на въпрос защо партията ѝ не е е участвала в Председателския съвет, на който е обсъждана номинацията на Денков, Атанасова отговори: „Тези съвети се провеждат за обсъждане на дневния ред и правилата за работа на НС. Някой обаче е решил да си прави коалиционен кръжок, в който ние отказахме да участваме, защото не е публичен”

„Ще трябва да разгледаме номинацията на Денков, след като финално бъде одобрена от ПП. После ще видим и как той ще се справи с реденето на своя екип. Като цяло в номинацията виждам важни и окуражаващи политически знаци”, заяви съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов. Според него акад. Денков не е просто експерт, а човек с ясна политическа кауза – образованието. Освен това той имал и опит- знае как функционира Министерският съвет.

Подигравка с НС“. Така Костадин Костадинов определи кандидатурата на акад. Денков за премиер. „Този човек в момента, в който напусна системата на образованието, предизвика въздишка на облекчение във всички в системата. Сега се опитват да ни го натрапят като министър-председател. Няма как да подкрепим такъв кабинет”, заяви още той.

„Не можем да подкрепим кабинет на ПП по същите причини, по които не можем да подкрепим кабинет на ГЕРБ. Нямат разлика в политиките, при тях разликите са само личностни. ПП нямат никакви разминавания с ГЕРБ по важните въпроси, а ние имаме разминаване с тях”, заяви Костадинов и изреди въпроси като Еврозоната и оръжията за Украйна. „ГЕРБ, ПП и ДБ са едно и също, с различни етикети”. И допълни, че от „Възраждане” няма да отидат на среща с ПП, добави още той.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Зеленски: Войната с Русия е по-близо до края си

Според украинския президент Володимир Зеленски войната на Украйна с Русия е "по-близо до края си".…

преди 7 минути

ОТ НАП напомнят, че изтича важен срок

От Национална агенция за приходите (НАП) съобщават, че на 30 септември изтича срокът за подаване…

преди 16 минути

Нови случаи на задържани във Варна заради наркотици

От пресцентъра на ОДМВР-Варна съобщават за трима мъже, задържани заради наркотици - един за притежание…

преди 27 минути

Специалист за грипа: Въпросът е не дали, а колко тежко ще боледува човек

По темата за грипа говори инфекционистът доц. Трифон Вълков. Той обясни, че не може да…

преди 32 минути

Това са районите във Варна и областта, които остават без вода на 24 септември

От Водоснабдяване и канализация - Варна съобщават, че следните райони във варна и областта ще…

преди 43 минути

Доган ще води листата в Кърджали

"Алианс за права и свободи" на Ахмед Доган регистрира листата си за изборите в Кърджали.…

преди 50 минути