in

Шефът на белодробната болница във Варна с коментар: Липса на всякаква човечност. Болните от туберкулоза са по домовете си

Колаж: "Нова Варна"

Единствената белодробна болница в Североизточна България (намираща се във Варна), окончателно остана без ток, а причината за това са неплатени сметки. Общият дълг към местното дружество е над 80 хил. лв. От лечебното заведение бяха принудени да освободят болните от туберкулоза по домовете им. Управителят на лечебното заведение определя случващото се като „липса на всякаква човечност“. Той се притеснява и за служителите на болницата, които от 10 месеца не са получавали заплати. По негови думи тези хора остават без никакви приходи по празниците.

Управителят на лечебното заведение доц. д-р Христо Ганчев е писал по спешност до Министерство на здравеопазването. Той е поискал от здравния министър да даде инструкции, какво да прави ръководството на болницата в тази ситуация. Управителят на лечебното заведение определи случващото се като „липса на всякаква човечност“ пред bTV.

Според него не може хора по нощници и пижами по цял ден да седят на студено.

30 души, които идвали всеки ден на работа, повече от 10 месеца не са получавали заплати, съобщи още директорът на болницата. Той обясни, че не е спокоен, защото идват празници и тези хора са без никакви приходи. Болните, които са около 15 души, са пуснати по домовете си. Те обаче са заразни и вероятно броят на пациентите ще се увеличи след празниците, пояснява директорът.

„От 10 месеца нямаме нито аванс, нито заплата. Не можем да посрещнем празниците. Къде е нашата държава?“, пита риторично и санитарката Станка Николова. Тя продължава да ходи всеки ден на работа, въпреки че няма пациенти, защото само така може да бъде опазена болницата от вандалски прояви. Наркоманите разбивали вратите и прозорците, за да търсят лекарства, разказва още жената.

Проф. Анелия Клисарова, която е председател на комисията по здравеопазване към Общински съвет – Варна, заяви, че комисията, която ръководи, има две положителни становища за започване на разплащането, за да се покрият задълженията на белодробната болница.

„За мен решението, което мога аз да предложа, и което сме предложили на общината и здравното министерство, дейността на болницата да бъде прехвърлена към някое друго лечебно заведение в град Варна или в област Варна“, каза проф. Клисарова.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/