in

Плодове и зеленчуци, които да хапваме през зимата – те са „броня“ срещу вирусите

Снимка:Pixabay

Тези плодове и зеленчуци съдържат много минерали и витамини, от които тялото се нуждае особено през зимните месеци. Препоръчва се тези храни да се консумират недопечени, или направи в суров вид, особено през зимата.

Краставици

Укрепват организма срещу инфекции, предпазва от запек, помага за извеждане на натрупаната в организма вода при бъбречни и сърдечни заболявания. Репички Те съдържат витамини Е, А, С, В6, К. Те са добър източник на калий. Действат добре при умора, дават усещане за ситост, помагат за укрепване на имунната система,пишат от Рамблер.

Чесън

Богат е на витамини А, В, С, Р, сяра и съдържание на сяра. Понижава високото кръвно налягане, прочиства кръвта, повишава апетита, улеснява храносмилането и облекчава запека. Магданоз Той е източник е на витамини А и С. Понижава високото кръвно налягане, предотвратява сърдечната умора, облекчава анемията, улеснява оттока на жлъчката.

Дюля

Съдържа витамини А и В, голямо количество калий, танини и варовити соли, които са полезни за съпротивителните сили на организма.

Ябълки

Ябълките, които са богати на витамини А и С, също съдържат много фибри. Укрепва имунната система. Улеснява храносмилането, полезен е за холестерола и понижава кръвното налягане.

Цитрусови плодове

Цитрусови плодове като портокали, мандарини и грейпфрут – съдържат много витамин С. Освен това помагат за укрепване на имунната система и предпазват организма от грип.

Нар

Съдържа минерали като фолиева киселина, витамини А и С, селен, магнезий и фосфор. Помага за укрепване на имунната система, е полезен и при умора. Броколи Съдържат високи нива на витамин А, фолиева киселина и калий. За да се възползвате от най-минерализираната форма на зеленчука, който е 90 процента вода, той трябва да бъде приготвен на пара. Тиквички Те са източник на калий и фолат. Каротинът във варените тиквички е ефективен антиоксидант. Високото ниво на калий осигурява водно-солевия баланс.

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/