Категории: България

Предложение от председателя на БЛС: Началната лекарска заплата в болниците да се определя от квалификацията на лекаря

Реклама

Началната лекарска заплата в болниците да се определя от квалификацията на лекаря, от региона, в който работи, от нивото на компетентност на лечебното заведение. Това е предложено в модел на мотивационно възнаграждение на лекарския персонал, който беше представен в Националния пресклуб на БТА в София от д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз (БЛС).

Моделът е разработен по задание на БЛС от Съвета по икономически и публични политики, който е изследователска и консултантска мрежа към Института по икономика и политики, посочи д-р Маджаров.

В него се предлага като възможност минималното начално заплащане на лекар без стаж и допълнителна квалификация, работещ в болница, да е или 50 на сто от средната брутна заплата за конкретния регион и за конкретната медицинска специалност, или 60 на сто от медианната заплата за конкретния регион и конкретната специалност. Авторите на модела предлагат при формирането на възнагражденията да се взимат предвид и натрупаният професионален опит и натрупаните точки за професионална квалификация. По думите на д-р Маджаров продължаващото обучение трябва да стане задължително.

Регионите в страната се различават много, но стандартът в София е доста висок, което налага извода, че прилагайки тази методика, другите региони ще получат по-ниски заплати и това трябва да се коригира с определен коефициент, каза още д-р Маджаров.

Разполагаемият доход на домакинствата също е бил отправна точка за работа и авторите заключават, че освен София, другите региони са съпоставими, което налага извода, че минималните нива на заплащане трябва да са диференцирани на регионално ниво с цел намаляване на диспропорциите. По думите му трябва да се обмисли възможност за фиксирана добавка за лекарите, работещи в болници с неблагоприятно разположение.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Интервю с Коста Стоянов, депутат от ПП „Възраждане“: „Ние ще продължим да работим за по-добри условия за живот за всички българи“

На 24 септември, в студиото на „Нова Варна“, Георги Костов проведе интервю с Коста Стоянов,…

преди 11 часа

Ето кой качи снимка с футуристичния автомобил „Тесла Кибертрък“ във Варна

Припомняме, че преди две седмици автомобил, изглеждащ като идващ от бъдещето се появи във Варна…

преди 12 часа

Дрон откри изчезнало момиченце в гора в САЩ

Чудо се случи в Батън Руж, щата Луизиана, САЩ. Термовизионен дрон откри изчезнало 10-годишно момиченце…

преди 12 часа

Президентът на Спартак Варна със спешно изявление

Към редакцията на медия "Нова Варна" пристигна официално изявление от Павлин Николов, президент на Спартак…

преди 12 часа

Галена се подлага на операция и временно спира да пее

Попфолк звездата Галена слиза от сцената и временно спира да пее. Причината е, че се…

преди 12 часа

Коалиция ГЕРБ – СДС се регистрира за вота във Варна

ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни представители в 3 МИР -…

преди 12 часа