Категории: България

Енергийният министър прогнозира 30% увеличение на цената на газа и посочи причината

Реклама

По думите на служебния министър на енергетиката Росен Христов, цената на газа през зимните месеци може да се покачи с 30%, като причина за това ще бъде очакваното използване на количества от хранилището в Чирен, които са купени на по-високи цени. Христов изрази своите надежди цената да е под 200 лв.

30% увеличение на цената на газа през зимните месеци. Това прогнозира енергийният министър Росен Христов в ефира на Нова телевизия. Причината – очаква се да използваме количества от хранилището в Чирен, които са купени на по-високи цени.

„Надявам се цената да е под 200 лв., но вероятно средната цена ще е около 200 лв., което е в границата на приемливото”, поясни той.

Междувременно, до 10 дни България трябва да финализира преговорите с Турция за доставка на природен газ. Очаква се да бъдат сключени дългосрочни договори.

„България консумира около 3, 5 милиарда куб. метра газ на година. 1 милиард идва от Азербайджан, тоест около 30%. В момента всичко останало купуваме от Гърция- втечнен и тръбен газ. Това са краткосрочни договори. С Турция направихме голям пробив при срещата между Радев и Ердоган. Българският президент успя да договори изцяло промяна в тяхната позиция спрямо партньорството ни. Това не е постигано никога досега – да ползваме турските терминали за втечнен газ. Преговаряме за 1 милиард куб. метра, което са още 30%. Говорим за 13-годишен договор на много изгодни цени. Трябва да е пак с кораби и да се втечнява. Следващата стъпка е доставката на кораби. Върви 10-годишен търг. Турция ни предлага да се включим в техните преговори с няколко от най-крупните световни доставчици. Преговарят основно с американски компании и с европейски – Норвегия”, поясни министърът на енергетиката.

По думите му служебното правителство се е опитало през октомври и ноември да държи ниски цени, защото август и септември бизнесът е бил шокиран.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Честит рожден ден на Андреа Бочели

На днешната дата е роден Андреа Бочели. Той е роден на 22 септември 1958 г.…

преди 3 часа

Идве сезонът на киселото зеле. Кога да го слагаме

Есента дойде, а след нея и зимата. А това е времето и на киселото зеле.…

преди 3 часа

Земетресение удари Босна и Херцеговина

Земетресение е регистрирано днес следобед в Босна и Херцеговина и в Хърватия, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен…

преди 3 часа

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

14 130 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 5 часа

След полови век арестуваха мъж, извършил две убийства

Италианската полиция арестува в Рим мъж, обвинен в извършването на две убийства в Мелбърн, Австралия,…

преди 5 часа

Почина един от най-известните български художници

“Почина Иван Вукадинов - патриархът на съвременното ни изкуство! Дистанцията, с която той се разграничи…

преди 6 часа