in

Проучване показа от цената на какво се притесняват най-много българите

Снимка: Pixabay

Според проведено проучване на „Алфа рисърч“ цените на храните и на тока притесняват хората в България най-много. Според проучване на „Тренд“ пък, само 11 процента от българите могат да спестяват пари.

Само 11 процента от българите могат да спестяват. Това показват резултатите от проучване на изследователски център „Тренд“, направен между 6 и 13 ноември по поръчка на форума „Уебит“.

Цената на храните и инфлацията пък притесняват хората най-много, показва и проучване на „Алфа рисърч“ за форума.

Цената на енергията също е в топ три от проблемите на хората. 65,5% от българите работят заради прехраната и едва около 29 на сто заради кариерната реализация. Според Боряна Димитрова това трябва да е червена лампа за бизнеса.

38% от анкетираните в проучването на „Алфа рисърч“ смятат, че вноските за безработица, пенсионно и здравно осигуряване трябва да бъдат увеличени, 62% казват, че трябва да бъдат намалени, защото са твърде високи и насърчават хората да не работят.

Според проучването на „Тренд“, цитирано от БНР, основните приоритети за правителството днес трябва да е борбата с високите цени, ограничаване на социалните неравенства и борбата с корупцията.

11 процента от българите могат да спестяват, 39 на сто, и това е мнозинството – живеят нормално, но не могат да спестяват. 19 процента харчат от спестяванията си. Без заеми и кредити не могат да изкарат 27 процента от запитаните.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/