Категории: Любопитно

Защо учени правят опити за редактиране на спомените?

Реклама

От години легално се провеждат опити за промяна на спомените. Причината за това е посттравматичен стрес, който може да доведе до това страдащият да не желае да излиза от вкъщи и да осъществява каквито и да било социални контакти. Ето защо тук като решение идва редактирането на спомените. Метод за постигането на това е терапия, използваща двустранна стимулация чрез движение на очите отдясно наляво.

Паметта може да бъде както ценно средство за нашето оцеляване и приспособяване, така след определени неприятни и оставящи трайна следи преживявания – може да доведе до посттравматичен стрес, пише Puls.bg.

Тези спомени изграждат преграда, която дори може да накара страдащият да не желае да излиза от вкъщи и да осъществява каквито и да било социални контакти.

Опитите за промяна на паметта и спомените се извършват от години, легално. Правени са опити върху лабораторни модели, чрез използване на лазерна терапия върху определени зони на мозъка, да се повлиява дългосрочната памет.

Други възможности са чрез използване на медикаменти, чрез които под влиянието на анестезия се „изтриват“ запаметени реакции, провокирани от изпитан страх или изпитана силна болка.

В университета в Кеймбридж, професор Ейми Милтън изучава различните видове памет и установява, че спомените могат да търпят значителни промени, като чрез методите, използвани от тях се постига терапия на посттравматичен стрес.

Методът EMDR – Eye movement desensitization and reprocessing представлява „десенсибилизация“ и повторна преработка на информацията, на база на които са формирани спомените, чрез използване на движение на очите.

Тази терапия използва двустранна стимулация чрез движение на очите отдясно наляво, като се активират двете мозъчни полукълба, освобождавайки емоционални преживявания, които до този момент са били в своеобразен „капан“ в нервната система, без възможност пациентът да си спомни за тях, но същевременно водещи до прояви на тревожност и паник-атаки.

Терапията помага да се обработят тревожните мисли, чувства и усещания, свързани с травмиращия спомен. Терапията не променя миналото и спомените за него, но има потенциала да промени реакцията към отминали спомени. Получава се вид дистанциране от болезнени спомени, като по този начин се намаляват и реакциите към тях впоследствие.

Ефективността на метода е доказана и чрез използване на ядрено-магнитен резонанс, съответно преди и след терапията.

От една страна по време на терапията се „отключват“ негативни емоции и спомени, а от друга страна се помага на мозъка да обработи успешно преживяното. Това, което прави този метод толкова ефективен е, че процесът стимулира комуникацията между лявото и дясното полукълбо на главния мозък. Движенията на очите по време на сесията са подобни на тези, които се наблюдават по време на REM фазата на съня.

Фокус на вниманието по време на терапевтичните сесии са три времеви периода – минало, настояще и бъдеще. Обръща се внимание както на травматичното събитие в миналото, така и на настоящите фактори, които провокират дистрес. Накрая вниманието се насочва към развитие на умения за успешно справяне с наличните спомени и намаляване на пристъпите на тревожност.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

865 години затвор получава строителят на рухнала сграда при мощното земетресение в съседна Турция

При мощното земетресение от 6 февруари 2023 г., в рухналата сграда в Южна Турция са…

преди един час

Почина една от най-великите актриси: Феновете на „Хари Потър“ потънаха в скръб

Почина световноизвестната актриса Маги Смит, известна най-вече с ролите си в "Хари Потър" и "Абатството…

преди 2 часа

След като млада майка у нас скочи с детето си на ръце от третия етаж: Какво е неговото състояние сега?

Припомняме, че миналата седмица 20-годишна жена от хасковското село Маслиново скочи с едногодишната си дъщеричка…

преди 2 часа

Ще има денонощни мобилни екипи за помощ на деца в риск

Разкриват денонощни мобилни екипи, които да бъдат в помощ на деца в риск у нас.…

преди 3 часа

Полицията засече 25 пияни и 11 дрогирани шофьори по пътищата в България за ден

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 3 часа

По сигнал на медия „Нова Варна“: На какво се дължи измирането на дребна риба във Варненското езеро, за което сигнализираха читатели?

В началото на месеца в редакцията на медия „Нова Варна“ бяхме получили сигнал за забелязана…

преди 3 часа