in

Благомир Коцев или Стела Николова? Сблъсък между привърженици на ПП и ДБ за бъдещата кандидатура за кмет на Варна

Колаж: Редакция "Нова Варна"

Очаква се, „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ да излязат с общ кандидат за кмет на Варна на предстоящите през 2023 г. местни избори.

Кой да бъде той обаче?

Този въпрос вече скара в интернет пространството най-отявлените привърженици на двете партии.

За общата кандидатура на ПП и ДБ за кмет на Варна до момента се спрягат две имената – на Благомир Коцев и на Стела Николова.

Благомир Коцев бе областен управител на Варна по време на кабинета „Петков“. За краткото време, за което заемаше този пост, той се справи успешно с бежанската вълна, възникнала заради войната в Украйна, като организира първият в страната Кризисен център за помощ на украински бежанци. Като областен управител Коцев взе знаково решение –  да затвори за автомобили част от Крайбрежната алея на Варна. Той е и координатор на „Продължаваме Промяната“ за североизточна България, още от самото създаване на партията. На последните парламентарни избори, той беше кандидат на ПП за депутат от МИР-3 Варна и получи 1042 преференции.

Стела Николова е адвокат с 20-годишна практика и граждански активист. В 45-ото Народно събрание е избрана със силен преференциален вот от Варна, преди това е общински съветник от гражданската квота на “Демократична България”. Има магистърска степен по право от ТУ-Варна. На последните парламентарни избори тя беше със значително по-нисък вот. Резултатът на ДБ във варненските райони: „Приморски“, „Младост“ и „Владислав Варненчик“ беше по-нисък от този на „Български възход“. Въпреки дългогодишната си политическа кариера до момента, трудно можем да посочим значими успехи, постигнати от Стела Николова, в интерес на варненската общественост.

Коя от двете евентуални кандидатури за кмет на Варна е по-подходяща? Този въпрос скара в социалните мрежи привърженици и активисти на двете партии. Сред коментиращите се открояват имената на Татяна Кристи – ПР експерт и приятелка на Николова, Павел Попов – бивш зам.-областен управител на Варна от квотата на ДБ и на самата Стела Николова.

Татяна Кристи пише в коментар – отговор към друг активист на ДБ, който апелира да бъдат разгледани всички възможни кандидати: „Не „нашия“ кандидат, а този, който е най-разпознаваем от варненци, който е вършил най-много работа за тях ПРО БОНО! А това, че някой игнорира очевидни факти, издава нечистоплътни сметки и уйдурми! Аз говоря от свое име на стената си и обслужвам ЕДИНСТВЕНО своите лични интереси на избирател.“

Снимка: Facebook

Павел Попов добавя: „Сигурно си мислите, че много помагате на Стела, но всъщност й правите много лоша услуга. Тя има своите шансове да бъде определена за общ кандидат, но това може да се случи само след общо решение на националните ръководства на ПП и ДБ. Злоезичието за кадрите на бъдещия партньор със сигурност не е добро решение…“

Снимка: Facebook

Стела Николова пък открито напада действащият кмет на Варна Портних по повод искането му за отпускане на средства от държавата за построяването на нова сграда на математическата гимназия: „Кметът да обясни, че Варна е толкова задлъжняла, че повече кредити не може да взема, за това просим от държавата пари за построяването на гимназия, но като продаваме общински имоти къде отиват парите, никой не знае. Нови 80 милиона заем ще раздадат предизборно за тротоари и асфалтиране, а трябваше да идват от приходите на Синя зона, която пък се грижи да дълбае корупционното „пристанище“ Карантината.Ама не е луд този, който яде баницата! Варненци най-сетне трябва да осъзнаят, че отговорността кой управлява града и как е в техни ръце.“

Снимка: Facebook

Всичко изброено до тук говори, че предизборната кампания за кметските избори догодина вече е факт. Кой ще бъде общия кандидат на ПП и ДБ за градоначалник на Варна предстои да разберем, но по всичко личи, че везните се накланят в посока на партията с по-голям опит.

Публикувано от Венета Николова

Магистър по „Публична комуникация“ от ФЖМК към СУ „Св. Климент Охридски“. Варненка, майка на едно дете, работила в сферата на връзките с обществеността (PR).