Категории: България

Утре е един от най-светлите празници. Ето някои интересни обичаи, свързани с него

Реклама

Бъдни вечер се нарича още Малка Коледа. На този ден свършват четиридесетдневните Коледни пости, които са започнали на 15 ноември, на Коледни заговезни. Според народното вярване Божата майка се замъчила на Игнажден и на Малка Коледа родила млада бога, но за това съобщила на другия ден.

 

Православната църква чества Свети преподобномъченица Евгения. Имен ден имат: Евгени, Евгения, Жени, Благороден, Благородна, Малчо, Мален, Малена, Малин.

Първескиня, млада булка, която ражда за пръв път, като роди не съобщава новината на този ден, а на следващия – тогава се викат гости. На Бъдни вечер важна роля играят бъднякът, трапезата, каденето и обредните хлябове. Бъднякът е специално избрано тригодишно право дърво, което се слага да гори в онището. Бъдни вечер е един от най-светите семейни празници. Целият ден минава в подготовка на вечерната трапеза, която задължително е постна, а ястията трябва да са 7 или 9 на брой (колкото са дните в седмицата и месеците на бременността). Вечерта около трапезата питката се разчупва, като първото парче е за Богородица, второто е на къщата, третото – за бабата, и така до най-малкия член на семейството. Трапезата не се вдига до другия ден, пишат от Manager.bg

Народните обичаи и традиции на Бъдни вечер правят този празник интересен, изпълнен с мистика и вълнение. Християнският празник, който предшества раждането на Христос, българите наричат „Малка Коледа“, „Суха Коледа“, „Детешка Коледа“ или по-рядко „Мали Божич“ и „Крачун“.

На този ден семейството трябва да бъде заедно, като всеки изпълнява конкретни задачи.

Денят започва със запалването на бъдника. Това е тригодишно дъбово дърво отсечено в гората от млад момък. Бъдникът се пали от най-възрастния член на семейството. Традициите повеляват на този ден огнището да не се изгасва, винаги трябва да има някой, който да е буден, за да пази огъня. Именно той е символ на живота в дома, както и на раждането на Исус Христос.

По бъдника се извършвали и най-различни предсказания, например ако от него излизали искри това означавало изобилие. Също така се вярва, че той е причина на празничната трапеза да гостуват мъртвите предци и самата Божия Майка. Пепелта от огнището не се изхвърля. Обикновено стопаните я пръскат в нивите и лозята – за плодородие. От нея слагат и в семето за посев.

По публикацията работи: Велислава Велева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

865 години затвор получава строителят на рухнала сграда при мощното земетресение в съседна Турция

При мощното земетресение от 6 февруари 2023 г., в рухналата сграда в Южна Турция са…

преди 9 минути

Почина една от най-великите актриси: Феновете на „Хари Потър“ потънаха в скръб

Почина световноизвестната актриса Маги Смит, известна най-вече с ролите си в "Хари Потър" и "Абатството…

преди 36 минути

След като млада майка у нас скочи с детето си на ръце от третия етаж: Какво е неговото състояние сега?

Припомняме, че миналата седмица 20-годишна жена от хасковското село Маслиново скочи с едногодишната си дъщеричка…

преди един час

Ще има денонощни мобилни екипи за помощ на деца в риск

Разкриват денонощни мобилни екипи, които да бъдат в помощ на деца в риск у нас.…

преди 2 часа

Полицията засече 25 пияни и 11 дрогирани шофьори по пътищата в България за ден

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 2 часа

По сигнал на медия „Нова Варна“: На какво се дължи измирането на дребна риба във Варненското езеро, за което сигнализираха читатели?

В началото на месеца в редакцията на медия „Нова Варна“ бяхме получили сигнал за забелязана…

преди 2 часа