Категории: Любопитно

Рекорди на Гинес за коледните елхи по света

Реклама

Елхата, независимо естествена или изкуствена, е неизменно присъствие във всеки дом на Коледа. Висока, богато украса, от пластмасови бутилки, и дори плетена – с нея са свързани множество любопитни рекорди на Гинес.

Най-високата отрязана коледна елха в света е 67,36-метрова Дугласка ела (Pseudotsga menziesii), издигната и украсена в търговския център Нортгейт в Сиатъл, САЩ, през декември 1950 г.

Най-голямата човешка коледна елха е подредена с участието на 4030 души, предимно ученици от село в Индия, на 19 декември 2015 г.

Най-голямата изкуствена коледна елха е с размери 72,1 метра височина и 20,2 метра ширина. Внушителното коледно дърво е издигнато на 24 декември 2016 г. в Коломбо, Шри Ланка и е атракцията на тридневен карнавал.

Най-скъпо украсената елха на стойност 41 329 531 дирхама (11 026 900 щатски долара) е изложена на показ от Емирейтс Палас в Абу Даби, ОАЕ, от 16 до 29 декември 2010 г. Коледното дърво с височина 13,1 метра е покрито със 181 бижута.

Пол Паркър от Великобритания притежава изкуствена коледна елха, която е в семейството му от 1886 г. Високото 30 сантиметра дръвче в украсена саксия първоначално е закупено за неговата пра-пра-леля Лу. През 2008 г. майка му Джанет я завещава на Пол, който продължава традицията.
Рекордът за най-голям брой лампички върху изкуствена коледна елха – 612 000, е постигнат от „Юнивърсъл Стюдиос Джапан“ в Осака, Япония, на 8 ноември тази година. От 2011 г. студиата продължават всяка година да подобряват собственото си постижение.

На „Юнивърсъл Стюдиос Джапан“ принадлежи и рекордът за най-голям орнамент във формата на снежинка – 3,196 метра, поставен на върха на издигнатата на 28 октомври 2019 г. елха.

Най-бързото време за украсяване на коледно дръвче е 34,52 секунди и е постигнато от Сам Хоумууд на снимачната площадка на детско предаване във Великобритания на 12 ноември 2018 г.

Най-дългото време за балансиране на коледна елха върху брадичка е 1 час, 30 минути и 5 секунди. Рекордът принадлежи на Дейвид Ръш от Айдахо, САЩ, който го поставя на 11 декември 2021 г. Ръш е сериен рекордьор и има над 200 световни титли на Гинес. Целта му е да поставя нови рекорди, за да популяризира образованието в сферите наука, технологии, инженерство и математика. Желанието на рекордьора е да вдъхнови хората да вярват, че могат да направят всичко, ако работят усилено.

Най-високата плетена на една кука скулптура (поддържана) на елха е висока 17 м и е издигната преди дни в Лурдес, Португалия. В изработването й са участвали За направата й повече от повече от 70 души.

В Чека, Ливан, на 14 декември 2019 г. повече от 30 души подреждат скулптура във формата на коледна елха с височина 28,1 метра, за направата на която са използвани 120 000 пластмасови бутилки.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Министър Атанас Илков прие посланика на Украйна Н. Пр. Олеся Илащук

Двете страни изразиха готовност за засилване на оперативното взаимодействие в областта на вътрешните работи, съобщават…

преди 9 часа

Апелативният съд във Варна постанови 11 години затвор за изнасилване и блудство с малолетна

От Апелативен съд - Варна съобщават за медия "Нова Варна", че мъж ще бъде лишен…

преди 9 часа

Сарафов ще вземе имунитета на кандидат-депутата, арестуван заради купуване на гласове, без произнасяне от ЦИК

Както ви съобщихме по-рано днес кандидат-депутат е арестуван заради купуване на гласове. Впоследствие става ясно,…

преди 10 часа

МВР: В Карнобат е задържан мъж, държал у себе си множество документи за самоличност и дебитни карти

От пресцентъра на МВР представиха резултати от специализираните полицейски действия на територията на областите Бургас,…

преди 10 часа

Ето на коя дата откриват Сцена „Филиал“ във Варна

Все още следва да бъдат приключени някои довършителни работи, но по план откриването е в…

преди 10 часа

Американците панически изкупуват тоалетната хартия от магазините

Хората в САЩ панически купуват тоалетна хартия заради стачката на пристанищните работници. Това обаче се…

преди 10 часа