Категории: Любопитно

Избягвайте тези напитки при настинка-може да постигнете обратен ефект

Реклама

Когато времето навън става все по-лошо и по-лошо, а температурите падат стремглаво надолу, рискът да пипнем някой вирус, който да ни изкара от строя, се увеличава значително. Затова си струва в този период да подкрепим организма си със здравословна храна и топли напитки.

По време на настинка организмът ни е подложен на силен стрес. А това, че не му позволяваме да се справи с болестта, влошава нещата още повече. Хората пият лекарства, но не променят хранителните си навици по никакъв начин, пишат от jenata.nlitz. И допускат огромна грешка, защото, колкото и странно да звучи, когато човек е болен, трябва временно да се откаже от консумацията на определени напитки. Приемът им само увеличава възпалението и понижава имунитета.

Ето кои напитки трябва да избягвате, ако искате да преборите по-бързо от настинката:

Алкохол:

При настинка или грип първото нещо, което трябва да направите, е временно да ограничите употребата на алкохолни напитки. Въпреки широко разпространения мит, че алкохолът в малки количества е полезен при заболявания и помага да се отървете от възпалено гърло например, е по-добре да го изключите. По-специално, заради рафинираната захар и етанол, които се съдържат в него. Алкохолът няма да ви помогне при настинка, но може да провокира усложнение на симптомите и влошаване на състоянието ви.

Чай със захар:

При настинка трябва да пиете възможно най-много течности. А ако ви боли гърло, да наблегнете на топлите напитки.

Най-често в тази ситуация хората прибягват до чая. Но и тук трябва да сте много внимателни. Сортът не е толкова важен, колкото добавките към него.

Ако сте фен на сладкия чай, имаме лоша новина. Захарта е не само допълнителни калории, но и засилване на възпалението. Ето защо, когато сте болни, е важно да пиете само неподсладен горещ чай.

 Овесено, бадемово и кокосово мляко:

В големите магазини лесно могат да се намерят куп алтернативи на прясното мляко – овесено, бадемово, кокосово, оризово… Какво лошо има в такава напитка? Високо съдържание на захар, разбира се!

Някои производители използват естествени подсладители, докато други слагат обикновена рафинирана захар. И то в доста големи количества. Така се оказва, че вместо да бъде полезно, такова мляко само ще влоши симптомите при настинка. Затова или се откажете за известно време от любимата си напитка, за да се оправите скоро, или прочетете внимателно състава на продукта. Въпреки това рискът да бъдете измамени и да използвате захарна бомба остава.

Сладко лате и капучино:

Много хора губят настроението си, когато се почувстват зле. Може би и затова най-често срещаният симптом на настинката е главоболието. За да повдигнат настроението си, някои целенасочено отиват в любимото си кафене или приготвят любимата си ободрителна напитка у дома.

Досещате ли се вече за какви напитки говорим? За любимите на мнозина лате и капучино.

Кафето само по себе си е полезно, защото съдържа полифеноли, които дори могат да ви помогнат да оздравеете по-бързо. Но, отново, всичко е свързано със сладостта и топлото мляко.

Добавяйки сироп или захар, вие не само променяте истинския вкус на напитката, но и я превръщате от здравословна във вредна, способна да провокира повишено възпаление и скокове в нивата на кръвната захар.

Газирани напитки:

Проявявайки капризи по време на заболяване, някои хора се глезят не само с торта или чипс, но и с газирани напитки. Може ли да ги пиете, ако сте настинали? Нежелателно е! Отново заради високото съдържание на захар. Дори в напитки, чиито етикети обещават пълното й отсъствие, пак има захар. Така че сладките газирани напитки също трябва да се изхвърлят по време на заболяване.

Ако толкова не можете без тях, направете си ги сами: добавете лимонов сок към естествено газираната минерална вода. Витамин С ще помогне в борбата с вирусите, а приятният вкус и мехурчетата ще ви ободрят.

 

 

По публикацията работи: Велислава Велева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Монета от 2 стотинки удари 15 000 лева: Ако намерите такава имате истинско богатство в ръцете си

През 1981 г. в България е допусната грешка при сеченето на монети от 1 и…

преди един час

Надежди и разочарования: Разговаряхме с варненци за предстоящите избори (Видео Репортаж)

С наближаването на предстоящите избори, гражданите на Варна изразяват разнообразни мнения и чувства, като отразяват…

преди 2 часа

В Археологически музей – Варна откриват дългоочаквана експозиция с антични и средновековни монети

От Регионален исторически музей - Варна съобщават за медия "Нова Варна", че предстои откриване на…

преди 2 часа

Нов вариант на COVID-19 се задава: Ще напълни ли болниците през лятото?

Нов вариант на COVID-19 набира скорост в САЩ и може да доведе до увеличаване на…

преди 2 часа

Наказват трима мъже във Варна, ограбили хора на улицата

Варненският районен съд е наложил наказания на трима извършители на грабежи. Това съобщават за медия…

преди 3 часа

НИМХ бие тревога: Жълт код в България утре. Това са областите с предупреждение

От НИМХ обявиха жълт код за значителни валежи от дъжд в няколко области в страната…

преди 3 часа