in

Зеленски: В почти цяла Украйна имаме проблем с тока, но ние имаме героична противовъздушна отбрана

Кадър: Facebook

След като руски ракети поразиха обекти из цяла Украйна, украинският президент Володимир Зеленски заяви, че в много области на страната му има спирания на тока. Украинският лидер каза във вечерното си обръщение към украинците, че въпреки несгодите те разполагат с „героична противовъздушна отбрана.“

 

 

В същото време обаче Зеленски изтъкна, че щетите са щели да бъдат много по-сериозни, ако Украйна не беше разполагала с „героичната си противовъздушна отбрана“. Той изтъкна, че командни центрове на украинската противовъздушна отбрана в Централна, Южна, Източна и Западна Украйна са свалили 54 руски ракети и 11 дрона.

Сред районите, в които ситуацията с тока е „наистина сложна“, са столицата Киев, Одеса и Херсон, а също така и районът около Лвов, подчерта Зеленски.

„Искам да благодаря на нашите военнослужещи от ВВС, украинската противовъздушна отбрана, които днес успешно отблъснаха поредната руска атака.
Свалени са 54 ракети и 11 ударни дрона. Нашите воини в цяла Украйна се отличиха и аз благодаря на всички наши въздушни командвания: Център, Юг, Изток и Запад. И особено сме благодарни на воините от 96-а Киевска, 160-а Одеска, 208-ма Херсонска зенитно-ракетни бригади, чиито резултати днес са най-добри.
За съжаление имаше няколко попадения. Нашите енергетици и ремонтни бригади правят всичко възможно украинците да усетят възможно най-малко последствията от удара на терористите. И аз благодаря на всички, които работят за възстановяване на енергийните доставки.
С всеки такъв ракетен удар Русия само се закарва още повече в задънена улица. Имат все по-малко ракети. Вместо това статутът на най-големия терорист в света ще има последствия за Русия и нейните граждани за дълго време. И всяка ракета само потвърждава, че всичко това трябва да приключи с трибунал. И точно това ще се случи. Благодаря на всички, които защитават държавата ни! Благодаря на всички, които се борят за нашата независимост! Слава на Украйна!“, пише във Фейсбук украинския лидер.

Публикувано от Вeлислава Велева