in

Извънредна сесия на Общинския съвет в Пловдив по повод акциите на Варна в „Пълдин туринвест“

Кадър: Youtube/ Съюз за Пловдив

Извънредна сесия на Общинския съвет в гр. Пловдив свиква председателят на общинският съвет в града – Александър Държиков в първия работен ден на новага година, 3-ти януари. Тя касае Варна като едиствената точка от дневния ред е по повод предстоящо събиране на акционерите на смесено дружество „Пълдин туринвест“ АД.

Искането е свързано с увеличение на капитала чрез безвъзмездното прехвърляне на акциите на община Варна. Те се равняват на 16 314 400 лева и представляват 29 % от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД.

Общинските съветници, инициирали извънредната сесия, настояват представителят на община Пловдив Ясен Михайлов да гласува против, като направи изрично заявление, че общината има право на блокираща квота. Събранието на акционерите е насрочено на 9 януари. Подписи под искането за спешното свикване на сесията са сложили съветниците от ДБ, Съюз за Пловдив, ВМРО, Кауза България. Те считат, че с увеличението на капитала на „Пълдин туринвест“ делът на общината ще се намали от 25 на 22%.

Подписката не е подкрепена от ГЕРБ и БСП. Съветниците от тези групи на 19 декември взеха решение в полза на увеличението на капитала на „Пълдин туринвест“. Тогава предложението на кмета Здравко Димитров беше също да не се приемат акциите на Варна в смесеното дружество.

В случай, че на Общото събрание ще бъде взето решение за увеличение на капитала, кметът трябва да внесе иск против в съда, както го направи предишния път.

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/