Категории: Любопитно

Мистерии от древен Египет: Имало ли е друга Клеопатра?

Реклама

Много малко хора не са чували за Клеопатра – една от най-известните жени в историята. Помним я като съблазнителка, не само любовница на Юлий Цезар, но и съпруга на Марк Антоний, Нейното самоубийство бележи присъединяването на Египет към Римската империя.

Но знаете ли, че в Древен Египет е имало повече от една Клеопатра? По време на династията на Птолемеите, последната независима египетска династия, Клеопатра е популярно име сред жените от кралското семейство. Всички членове на династията са потомци на Птолемей I Сотер, един от генералите на Александър Велики от Македония, който включва Египет в Македонската империя през 332 г. пр.н.е.

Подобно на много други кралски семейства в историята, те били толкова обсебени от идеята за чистота на кръвта, че се стремели да сключват бракове, за да поддържат чиста кръвна линия. Един бърз поглед към родословното им дърво показва, че фараоните Птолемеи често се женели за сестрите си и че много харесвали имената Птолемей, което означавало „войнствен“, и Клеопатра, което означавало „слава на бащата“,пишат от Vesti.bg

Всъщност Клеопатрите са били седемТази, за която сте чували, е Клеопатра VII, последният фараон на Древен Египет. Експерт в използването на пропагандата в своя полза, Клеопатра VII последвала тенденцията и за ужас на римляните, когато имала син от Юлий Цезар, го нарекла Птолемей Цезар, по прякор Цезарион или „малкия Цезар“.

Клеопатра I, известна като Сирийката, е дъщеря на Антиох II, цар на Селевкидската империя. След като се омъжва за Птолемей V през 193 г. пр.н.е., след смъртта му през 180 г. пр.н.е. тя става първата царица, която управлява без съпруг като сърегент на сина си, иновативно наречен Птолемей VI. Другите ѝ две деца са кръстени Клеопатра II и Птолемей VIII.

Въпреки че много от тях споделяли едно и също име, кланът на Клеопатра и Птолемей бил доста озлобен и династията им била белязана от непрекъснати междуфамилни борби за власт. В един от ужасните примери, Птолемей VIII поръчал да убият сина му от по-голямата му сестра Клеопатра II, друг Птолемей, и след това изпратил разчленени части от тялото му на Клеопатра II като подарък за рождения ѝ ден. Освен това той се оженил за Клеопатра III (негова племенница и дъщеря на съпругата му), за да попречи на някой друг да получи достъп до трона.

Ситуацията завършила с война, в която Клеопатра II взела надмощие, принудила Птолемей VIII да избяга в Кипър и след това станала първата жена и единствената птолемейска царица, която заела трона.

Когато Птолемей VIII се завръща през 126 г. пр.н.е., той провежда така наречената „кървава чистка“ на всички, които са подкрепяли по-голямата му сестра в негово отсъствие.

Управлението на Клеопатра VII продължава варварската тенденция и се твърди, че тя е участвала в убийството на трима от братята и сестрите си: братът-съпруг Птолемей XIII, по-малкият ѝ брат Птолемей XIV и сестра ѝ Арсиноя.

 

По публикацията работи: Велислава Велева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Честит рожден ден на Андреа Бочели

На днешната дата е роден Андреа Бочели. Той е роден на 22 септември 1958 г.…

преди 8 часа

Идве сезонът на киселото зеле. Кога да го слагаме

Есента дойде, а след нея и зимата. А това е времето и на киселото зеле.…

преди 8 часа

Земетресение удари Босна и Херцеговина

Земетресение е регистрирано днес следобед в Босна и Херцеговина и в Хърватия, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен…

преди 8 часа

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

14 130 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 10 часа

След полови век арестуваха мъж, извършил две убийства

Италианската полиция арестува в Рим мъж, обвинен в извършването на две убийства в Мелбърн, Австралия,…

преди 11 часа

Почина един от най-известните български художници

“Почина Иван Вукадинов - патриархът на съвременното ни изкуство! Дистанцията, с която той се разграничи…

преди 11 часа