in

Днес се навършват 35-години от раждането на първото бебе заченато инвитро в България

Колаж: Нова Варна

На този ден се навършват 35 години от раждането (1988) на първото бебе в България, заченато по метода „инвитро“. Бебето е кръстено Илияна на създателя на метода проф. Илия Ватев, ръководител на лабораторията към Катедра „Биология“ на Медицинския университет в София.

Илияна се ражда в 16:11 ч. в Института по акушерство и гинекология към Медицинска академия в София, с тегло 3,365 кг и височина 52 см.
България е първата страна в Югоизточна Европа, в която се ражда бебе след такава процедура. В България опитите за зачеване чрез „инвитро“ процедури започват през 1976 г. от екип в Медицинска академия с участието на проф. Илия Ватев.

Първата успешна инвитро бременност е постигната през 1977 г. във Великобритания, където д-р Робърт Едуардс и д-р Патрик Степто – двамата първооткриватели, прилагат метода на двойката Лесли и Джон Браун, които нямат деца в продължение на 9 години поради запушени фалопиеви тръби. С помощта на лапароскоки уреди д-р Степто успява да получи годна яйцеклетка от яйчниците на жената, която по-късно е оплодена със сперматозоидите на съпруга ѝ и върната обратно в матката, където се имплантира успешно. Така първото „бебе в епруветка“ – Луиз Браун, се появява на бял свят с цезарово сечение на 25 юли 1978 г., в болница в Олдъм, недалеч от Манчестър, Великобритания. (по данни на Уикипедия)

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/