Категории: България

Колко от месото, което купуваме, всъщност в произведено в България

Реклама

Пазарът на птичи продукти в България е динамичен и непредсказуем заради инфлацията, продължаващата война в Украйна, повишените цени на фуражите и енергоресурсите.

Така оценява ситуацията към момента Даниел Божанков, председател на Асоциацията за промишлено птицевъдство. По думите му изминалата година е била трудна и тежка за птицевъдите в България. Рекордната инфлация и поскъпването на суровините се превръщат в сериозен бич за сектора. Фуражите са поскъпнали със 100%, а разходите за ток са се увеличили с над 300%. Всичко това се отразява и на крайния продукт с по-високите цени на яйцата и на пилешкото месо, пише БНР.

„Птицевъдите не познават толкова трудна година от последните две-три десетилетия. Можем да опишем ситуацията като заглавие на годината „производители герои“. Проблемите започнаха още с ковид кризата през 2020 и 2021 година. Тогава не бяхме включени в държавното подпомагане, а нашия сектор беше един от най-засегнатите. Миналата година, с много усилия успяхме да получим държавна помощ. Тя е глътка въздух, но покрива само 30% от загубите на производителите и е крайно недостатъчна“, коментира Божанков.

Най-засегнати от кризата са малките и средни производители, които за разлика от големите фирми нямат допълнителни финансови постъпления от други бизнеси.

От Асоциацията за промишлено птицевъдство отдавна настояват за таван на субсидиите или различни пропорции на изчисление, напомни Божанков. Причината е факта, че половината от помощите отиват в двете най-големи фирми.

„Малките и средни производители са най-уязвими от тези кризи“, поясни Божанков и допълни, че миналата година е имало птицевъди, които са прекратили дейността си.

Друг проблем пред сектора е вносът на пилешко месо, който подбива българския пазар. Основни вносители са Полша, Украйна и Унгария.

„В момента цената на пилешкото месо в Полша е по-висока отколкото в България, но въпреки това внасяме месо от там. Това можем да го обясним само с нерегламентиран внос или данъчни измами“, коментира Даниел Божанков.

Част от вносното пилешко месо, което е със съмнително качество, влиза в български транжорни и след това излиза с етикет „българско“. Според Божанков е необходим по-засилен контрол от инстуциите, а във всеки един магазин или верига трябва да пише реалния произход на стоката. Обмисля се вариант за създаването на специален сертификат, по примера на френския Red Label, който да удостверява, че продуктът е български.

За последната година цената на яйцата в България се е увеличила с около 30%. Даниел Божанков не се нае с прогноза дали тази тенденция ще продължи и през новата година, тъй като ситуацията е динамична.

В България има свръхпроизводство на яйца, на фона на недостига на този продукт в Западна Европа.

„Навлязаха много нови европейски регулации за преминаване от клетъчно към алтернативно отглеждане. В момента ликвидират много стада преживни животни в Европа. Този протеин, който изпада от пазара, е заместен от яйцата. В големи вериги във Великобритания вече имат ограничение за броя на корите с яйца, които хората могат да купуват. Има и много празни щандове. От други държави се обаждат и искат да им доставяме български яйца без значение от цената. Това е добре за родните производители“, коментира Божанков, но се опасява, че в бъдеще може те да предпочитат да изнасят стоката си в чужбина за да покриват загубите си от кризата.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

НИМХ обяви какво ще бъде времето по Черноморието в петък

Днес (27 септември, петък) времето ще бъде предимно слънчево по Черноморието, прогнозират от НИМХ. Според…

преди 17 минути

Прие се важна декларация от НС на България за Република Северна Македония, с вносител „Възраждане“

От пресцентъра на "Възраждане" съобщават, че заради провокации и обиди от страна на управляващите в…

преди 14 часа

Налагат наказание на пенсионер във Варна: Убил малки котета на улицата

От Районен съд - Варна съобщават за медия "Нова Варна", че е наложено наказание на…

преди 15 часа

Във Варна наказват мъж, ограбил жена: Взел ѝ айфона

Съдът във Варна е наложил наказание на 49-годишен, извършил грабеж на мобилен телефон. Това съобщават…

преди 15 часа

Стана ясно кои са съпрузите, пометени от микробус в Бургас

Припомняме, че страшна трагедия се случи рано сутринта днес в Бургас. Мъж и жена бяха…

преди 15 часа

„Алфа рисърч“ прогнозира кои партии ще влязат в 51-ото НС

Според изследване на "Алфа рисърч", седем партии ще влязат в парламента, като и двете ДПС…

преди 15 часа